Lindsey Graham, amerikai republikánus szenátor csütörtökön bejelentette, hogy meg fogja gátolni az örmény népirtásról szóló képviselőházi határozat szenátusi elfogadását.

Egy republikánus szenátor szerint másfélmillió örmény lemészárlása nem népirtás

Az amerikai képviselőház október végén elsöprő többséggel, 405:11 arányban fogadta el azt a határozatot, amely népirtásnak minősítette mintegy másfélmillió örmény lemészárlását, amelyet az Oszmán Birodalom követett el a 20. század elején.

Lindsey Graham szenátor először Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdai találkozója után vetette fel a határozat várható elutasítását a szenátusban, majd ezt csütörtökön is megismételte. A szenátor közölte: a képviselőháznak meg kell próbálnia átírni a határozatot.

Az örmény népirtás képviselőházi elismerését Ankara elutasította, és az amerikai elnökkel tartott közös sajtókonferenciáján szerdán Erdogan államfő külön is kitért az ügyre. Mint mondta: a törvényhozók döntése beárnyékolta a török-amerikai kapcsolatokat.

A képviselőházi határozat csakis akkor válik hivatalos politikai állásfoglalássá, ha a képviselőház mellett a szenátus is elfogadja, majd az Egyesült Államok elnöke kézjegyével törvényerőre emeli. Az amerikai szenátus szabályai szerint egyetlen szenátor ellenkezése is elegendő bármilyen határozat elfogadásának megakadályozásához.

(Kép: MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
perszehogy nem népirtás, csak születésszabályozás.
jesz
Musza dag 40 napja. Ebből a műből bárki megtudhatja, mi is történt.
KisGenyo2
Most akkor nem hatmillió?
Akkor ez negyed népírtás?
XD
Shikari
Más problémája miatt nincs kedvem sajnálkozni.
Nessy
Hát mi, ha nem népírtás? Tea délután, babazsúr?
Igaz, a jelenlegi kurdok elleni török - orosz támadások, civil gyilkosságok sem etnikai tisztogatás, hanem terroristák elleni honvédő háború.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.