Az isztambuli Taksim téri tüntetések 2013-ban a szomszédos Gezi park átépítése elleni tiltakozással kezdődtek.

Börtönben kell maradnia Osman Kavala török üzletembernek, emberi jogi aktivistának

– döntött kedden egy isztambuli bíróság annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) decemberben Kavala szabadlábra helyezése mellett döntött.

Osman Kavala több mint két éve van börtönben. Azzal a váddal vették őrizetbe, hogy az isztambuli Gezi park átépítése ellen 2013-ban rendezett tüntetések idején

a rendszer megdöntésére irányuló tevékenységet folytatott.

Az isztambuli bíróság kedden az ellene felhozott vádak súlyosságára hivatkozva döntött Kavala fogvatartásának meghosszabbítása mellett. A következő meghallgatást január 28-ra tűzték ki.

Kavalához hasonlóan 15 másik vádlott – közöttük ismert emberi jogi aktivisták, jogászok, művészek és építészek – ellen szintén a kormány megdöntésére irányuló tevékenység miatt folyik eljárás, de csak Kavala van börtönben. Őt azzal is vádolják, hogy szervezte és pénzelte a Gezi parki tüntetéseket. Üzletemberként Kavala az isztambuli Goethe Intézettel is együttműködő Anadolu Kulture kulturális intézet elnöke.

A szigorúan őrzött Silivri börtönben tartott meghallgatáson két rendőrtiszt azt vallotta, hogy nem látták Kavalát részt venni a tüntetéseken történt erőszakos cselekményekben és azt sem tudták megerősíteni, hogy szervező lett volna.

A bíróság kedden arról is döntött, hogy

megvárja a török igazságügyi minisztérium válaszát arra vonatkozóan, hogy a Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) Kavala ügyében hozott ítélete jogerős-e.

A EJEB döntése elvileg kötelező Törökországra, amely a tagállama a bíróságot létrehozó, 47 országot tagjai között tudó Európa Tanácsnak.

Ilkan Koyuncu, Kavala ügyvédje azt mondta a dpa német hírügynökségnek, hogy Törökország fellebbezni fog az EJEB ítélete ellen.

Az isztambuli Taksim téri tüntetések 2013 májusában a szomszédos Gezi park átépítése elleni tiltakozással kezdődtek, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése csakhamar kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a parkban tüntető tömeget.

A Taksim téren és környékén tüntetők egyebek közt Recep Tayyip Erdogan akkori török miniszterelnök, a mostani államfő távozását követelték, mert szerintük tekintélyuralmi rendszert épített ki, és növelni akarta az iszlám szerepét a világi berendezkedésű országban. A megmozdulásokat kegyetlenül elfojtották, és bírósági eljárásokat indítottak a résztvevők ellen.

Kezdőlap Külföld Európai bírósági döntés ellenére börtönben tartan

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Pedig ki más mondja meg a "tutit", ha nem anarcholiburnyákék?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.