Vasárnap hajnalban földrengés rázta meg a horvát várost, a dunántúlon is lehetett érezni.

Erős földrengés volt Zágrábban, még Magyarországon is érezni lehetett

Erős, a Richter-skála szerint 5,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg vasárnap hajnalban, fél hét előtt néhány perccel a horvát fővárost, derül ki a világ földrengéseit online monitorozó emsc-csem.org oldalról. A honlap szerint a rengés epicentruma a hétszázezres horvát nagyvárostól hét kilométerre északra volt, tíz kilométeres mélységben.

Zágráb "nagyjából tíz másodpercig rázkódott". Az emberek "pánikba estek az utcákon", és hogy máris érkeznek hírek károkról nemcsak Zágrábból, hanem a város környékéről is.

Egyes házak súlyosan megrongálódtak, az utcákon helyenként vastagon álló törmelék látható a fotókon, még a város egyik szimbólumának számító katedrális, a Mária Mennybemenetele Székesegyház épülete is megsérült. Vannak képek, amiken az látszik, hogy hatalmas faldarabok szakadtak le, egyes helyeken parkoló autókat lapítottak össze. Személyi sérülésekről viszont egyelőre nincs hír.

Az 5,3-as rengés közepesen ritka, évente nagyjából 800-at regisztrálnak 5-6 magnitúdójú földrengésből (4-5 közöttiből évente átlagosan több mint hatezer van, 6-7 közöttiből csak nagyjából száz). Az ilyen rengéseknél a szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek, írja a Wikipedia.

Forrás: Index

Kép: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.