Mostanáig több mint 40 ország tiltotta meg a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek leszállását a határain belül a koronavírus minden eddiginél gyorsabban terjedő mutációja miatt, írja a BBC.

Az új vírustörzsről egyelőre annyit tudni biztosan, hogy 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok, arra viszont nincs bizonyíték, hogy halálosabb is lenne – teszi hozzá a 24.hu.

Új fejlemény, hogy Dániában már azonosították a Nagy-Britanniában felfedezett mutációt, emiatt Svédország le is zárta a szomszédos állammal közös határait, amire a járvány kezdete óta nem volt példa.

Mikael Damberg svéd belügyminiszter azzal indokolta az intézkedést:

egyértelműen fennáll a veszélye, hogy a dánok átjárnak Svédországba karácsonyi ajándékokért.

Szakértők szerint az új mutáns egyébként már más országokban is jelen lehet.

Az Európai Unió mindeközben közös megoldáson dolgozik a britekre vonatkozóan, de kedd délután előtt nem várható döntés. Az egyik javaslat szerint csak negatív koronavírus-teszttel lehetne kiutazni Nagy-Britanniából.

A WHO is figyeli a gyorsan terjedő koronavírustörzset

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is vizsgálja a Londonban és Délkelet-Angliában megjelent, az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő, új koronavírustörzset. A BBC azt írja, hogy Nagy-Britannia megosztja az új vírustörzzsel kapcsolatos információkat a WHO-val. Szakértők szerint arra nincs bizonyíték, hogy az új változat több halálos áldozatot követelne a vírus eddigi formájánál, illetve az sem bizonyított, hogy az oltások nem hatnak ellene.

Boris Johnson, brit miniszterelnök még szombat este bejelentette, hogy az új vírusváltozat terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában a jelenlegi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy újabb, negyedik fokozat, és ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lép.

Forrás: 24.hu, HVG

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
..." 70%-al fertőzőbb"...azért az érdekelne, hogy jön ki a 70%?..

És mennyi a bázis? (és mi mennyi)

( a dánok átjárnak svédországba ajándékot venni? Ki hitte volna?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.