A Nemzetközi Valutaalap (IMF) négy kutatója szerint a pénzintézetek elnézőbbek lennének az ügyfelekkel szemben, és hamarabb adnának ki hitelt vagy kölcsönt, amennyiben hozzáférésük lenne az ügyfél internetes keresési előzményeire és az online fogyasztási szokásaira.

Az internetes keresési előzményeinket is megnézik majd egy hitelhez?

Fotó: Unsplash

Olyan elmélettel álltak elő az IMF kutatói, amely most minden összeesküvés-elmélet hívő elméjének motorját teljes fordulatszámra pörgette, ugyanis egy új blogbejegyzésben amellett érveltek, hogy az ügyfélnek lenne jó, ha a bankok és egyéb pénzintézetek hozzáférést szerezhetnének a keresési előzményeikhez és vásárlási szokásaikhoz.

A kutatók szerint ezt a pénzintézetek arra használnák fel, hogy elnézőbbek legyenek azokkal szemben, akikről „rendre megfeledkeznek” – írja az Interesting Engineering. Ezt azzal indokolták, hogy a bankok a válsághelyzetek idején általában a „megbízható” és „hosszú távú” ügyfeleiket részesítik előnyben, amikor hitelek és kölcsönök kihelyezéséről van szó.

Leegyszerűsítve tehát a javaslat szerint azért cserébe, hogy a bankok a legszemélyesebb adatainkhoz hozzáférhessenek, sokkal személyesebb kapcsolat alakulhatna ki a pénzintézetek és az ügyfelek között, mely az ügyfél javát szolgálnák – állítják. Azt ugyanakkor elismerik a kutatók is, hogy ez nagyon mély beavatkozás lenne az ügyfél magánszférájába, így valószínűleg ez nem fog realizálódni.

A kutatók ráadásul csak az elméleti alapját fektették le az egésznek, ugyanis nem magyarázták meg, ez mégis hogyan működne a gyakorlatban, így azt sem tudjuk, hogy például a Facebook esetében mi a helyzet, hogy közvetlenül a mi pénzintézeteinkkel kommunikálnának, vagy inkább adatot kellene gyűjteniük és továbbadniuk.

Liner

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Aki meg nem hajlandó hitelt felvenni, feljelentik, hogy miből él!
verőce21
"ez nem fog realizálódni." - a bankok pedig rohadjanak meg!
Hál' Istennek, én csak ki szoktam segíteni a bankokat egy kis pénzzel...! :)
jesz
ma szembesültem, hogy a gúgli mi mindent tud rólam..

Akkor a bankok ugyanannyit..
Bár én nem leszek ügyfél, de jóntudni mire képesek (ők is)
Bástya Béla Elvtárs
Aki meg nem hajlandó hitelt felvenni, feljelentik, hogy miből él!
Nyírfa
Megtetszett a kínai módszer? Hiába, nincs új a nap alatt.
Jozefina
IMF vezetőit és kutatóit kellene elzavarni. Elmeháborodottak!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.