Az ausztrál kormány azt akarta elérni egy törvénnyel, hogy a közösségi oldal fizessen az ausztrál híroldalak cikkeiért, ha megjelennek az oldalán. A törvénytervezetre válaszul a Facebook letiltotta az ausztrál sajtótermékeket, és az ország flehasználói a nemzetközi cikkeket sem érték el a Facebookon.

Az ausztrál kormány végül is érthető okból kezdte el a szigorítást, hiszen pont a Facebook-Google internetes konglomerátumai miatt lehetetlenülnek el anyagilag az újságok-híroldalak szerte a világon. A tartalmat felkutatni, megírni, gyártani ugyanis drága, de ezért nem a két netes óriás fizet, hanem az újságok. Viszont a hirdetési pénzeket és a hírek elérését egyre inkább kisajátítja elsősorban ez a két cég. Így az ingyenesen elérhető lapok, amelyek a hirdetési pénzekből tartották fenn magukat egyre inkább fizetős kapuk mögé kényszerülnek, hogy bevételhez jussanak. Úgy tűnik meghátrált a Facebook elől az ausztrál kormány

Illusztráció: 123rf.com

Mégis kevéssé életszerű a tartalomért fizetést váró modell, hiszen nem a Facebook vagy Google mint cég rakja ki a tartalmakat az oldalára, hanem a felhasználók, illetve maguk a híroldalak. 

A Facebook bojkottja úgy tűnik eredményes volt, a közösségi hálózatot üzemeltető multi bejelentette kedden, hogy napokon belül helyreállítja ausztráliai platformján a hírszolgáltatását, mert megállapodott a canberrai kormánnyal arról a törvénytervezetről, ami a felek között vitát okozott – írja az MTI.

„Elégedetten vesszük tudomásul, hogy az ausztrál kormány hajlandó több olyan ponton módosítani a tervezetet, amik nekünk fontosak. Továbbra is mi dönthetjük majd el, hogy hír-e, ami felkerül a Facebookra, így nem köteleznek bennünket automatikusan arra, hogy magyarázkodjunk” – írta a Facebook vezetése.

Ebből úgy tűnik, az ausztrál kormány meghátrált, és nem fogja ebben a formában benyújtani a törvénytervezetet. Mindez nem jelent jó előjeleket a Fidesz kormány Lex Facebook törvénytervezetéhez sem, amivel a magyar tartalmakat akarják szabályozni, ahogy arról a Propeller.hu is írt.

Forrás: MTI, Telex.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
tiszta sor ...a világban a csuti korcs egy szarkupacnyit sem számít...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.