A miniszterelnöki rezidenciánál tartott tömegtüntetéssel zárta a választási kampányt az ellenzék Izraelben – jelentette a helyi média szombaton.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet, valamint a Háárec című újság honlapja szerint több mint húszezren, a tüntetőknek számozott matricákat osztó szervezők szerint viszont ötvenezernél is többen érkeztek a kormányfői rezidenciához két nappal a két éven belül negyedik, kedden esedékes parlamenti választások előtt, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, a jobboldali Likud párt elnökének távozását követeljék.

Netanjahu elleni tömegtüntetéssel zárta a választás előtti kampányát az izraeli ellenzék

Fotó, címlapkép: EPA/Abir Sultan

A baloldali liberális Merec párt és a szociáldemokrata Munkapárt képviseletében többen kampányoltak, ezen pártok színei és jelvényei voltak jelen a téren a Netanjahu-ellenes "Balfour mozgalom" szlogenjei, színei és jelei mellett.

Előzőleg több ezren az izraeli parlamentnél, a kneszetnél gyülekeztek, onnan vonultak át a forgalom elől elzárt utcákon trombitálva, dudálva, dobolva, szlogeneket kiabálva és énekelve a Balfour utcához, a tiltakozások szokásos helyszínéhez.

A város polgármestere szerint ez volt az eddigi legnagyobb demonstráció Jeruzsálemben a tiltakozási mozgalom júliusi 14-i kezdete óta, amikor a francia forradalom évfordulóján "Bibistille" néven az első tüntetést tartották Netanjahu nevének népszerű rövidítésére, a Bibire utalva.

Harminckilencszer gyűltek össze az egész ország területéről szombat esténként demonstrálni a miniszterelnök ellen, ami az ország történetének egyik leghosszabb és legkitartóbb tiltakozási mozgalma volt, de nem szült magának saját politikai képviseletet.

A korrupciós ügyek miatt bírósági eljárás alá vont Benjámin Netanjahu a koronavírus-járvány vitatott kezelése után elsősorban a rendkívül sikeres oltási programmal kampányolt, amely lehetővé tette a gazdasági élet fokozatos megnyitását: a választások előtti hétre szinte teljesen helyreállhatott Izraelben az élet a maszkviselés és a távolságtartás óvintézkedései mellett.

Forrás: MTI

Itthon - 2022. January 24., 17:51
Meghalt Csollány Szilveszter
Itthon - 2022. January 24., 18:48
Karácsony tisztázta: ez okozta a metróbalesetet

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.