Most már csak az uniós kormányokon múlik, hogy jóváhagyják-e és elkezdik-e alkalmazni az ajánlások, amelyeket az Európai Bizottság hétfőn tett közzé – tette közzé a HVG.hu.

Az Európai Bizottság hamarosan enyhítene az EU-n belüli utazási szigorításokon
Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Az EU-n belüli utazást megkönnyítő ajánlásokat hozott nyilvánosságra hétfőn az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az uniós Covid-igazolványok bevezetése előtt enyhítsenek az utazási korlátozásokon – írja a HVG.hu.

Ha az uniós kormányok jóváhagyják a Bizottság útmutatásait, a július helyett már június közepétől egyszerűsített feltételekkel lehet utazni Európában.

A Bizottság azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy mindenféle teszt- és karanténkötelezettség nélkül engedélyezzék az olyan uniós állampolgárok beutazását, akik legalább 14 napja megkapták az összes előírt oltást az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinák – Pfizer–BioNTech, Moderna vagy AstraZeneca vagy Johnson & Johnson – valamelyikéből.

A védettség igazolásához nem kellene az uniós Covid-igazolvány. Fel kellene viszont tüntetni a dokumentumon vakcina típusát és mindkét oltás időpontját.

Az EB azoknak is szabad utazást javasol az uniós intézmény, akik felépültek a koronavírusból – ezt egy 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel tudnák igazolni. Emellett az uniós tagállamoknak fel kell mentenie a karantén-kötelezettség alól azokat, akik a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órán belül végzett gyors antigén-teszttel rendelkeznek.

A Bizottság a gyerekek helyzetéről is adott ajánlást: a 6 év alattiakat nem kellene tesztelni, és a szülők felmentése a karantén-kötelezettség alól a gyerekekre is ki kell, hogy terjedjen.

Forrás: HVG.hu
Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.