Németországban tesztelik az alapjövedelmet; három évig kapja a juttatást 122 fő. Ezalatt az idő alatt mindössze hét kérdőívet kell kitölteniük. Az érdeklődés hatalmas volt, több, mint másfél millióan jelentkeztek a tesztre. Az 1500 főre csökkentett merítésből végül véletlenszerűen sorsolták ki a 122 szerencsést. 

Honnan jön a pénz? Közadakozásból: több mint 150 ezren adták össze a pénzt, melyet egy berlini jótékonysági alapítvány gyűjtött össze. Mein Grundeikommen, azaz magyarul „Az alapjövedelmem” az alapítvány neve, és ők meg vannak győződve arról, hogy ily módon nagyon sok társadalmi probléma megoldható lenne – írja a HVG.hu.

Jön a német alapjövedelem: havi 1200 euró tesztelési céllal három évig

Fotó: 123 RF

"Azt vizsgáljuk, hogy mihez kezdenek az emberek akkor, ha megvan az anyagi biztonságuk"- mondta a Deutsche Wellenek Jürgen Schupp, a szociológiai kutatást vezető német intézet, a DIW kutatója.

És hogy miket kérdeznek? Például azt, hogy elköltik-e az 1200 eurót egy hónap alatt vagy félretesznek belőle valamennyit. Ha igen, akkor mire? Vállalnak-e munkát ezalatt a három év alatt vagy teljesen leállnak? Kevesebbet dolgoznak? Fognak-e adakozni? Csökken-e a stressz? – nyilatkozta Schupp.

Forrás: HVG.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro
Nálunk is van alapjövedelem bebeee ! Nem vacak 1200 euró. Havi százmilliós csak körül kell nézni. Ezeket is kisorsolták. Összefoglaló nevük is van az Ország Tolvajai.A neveket mindenki tudja sorolni.
kokopelli
@justhpeter: nem kell komolyan venni! Ez a kisérlet az (n-1)..bejelentés ill. kisérlet bedobása! Akik rendes mun-
kával 1200 nettót visznek haza,azok is szólnak hozzá valamit! és a szakszervezetek is! (;-))
rokker33
De sok pénz 1200 euró...Abból megélni Németországban nem lehet max arra elég, hogy a lakbért/ rezsit ki lehet fizetni belőle meg szerényen kajára lehet költeni.Nem tartom jó ötletnek, ha már most 500.000 ember jelentkezett rá és ezek megkapnák ezt a pénzt kb ⁸6 hónap alatt csődbe menne az ország!!!
kokopelli
@rokker33: Attól függ,hogy hol élsz!
tothjani
A német minimálbér 1600 euro (kb550 ezer forint), 1200 euro egy kicsit kevesebb mint a magyar átlagkereset, de a dolgozok nagy részének, nálunk ez már álomfizetés (lenne).
Pipás
@adrenalink: Szavazz Orbánra. Lesz is egy-két gazdag ember és közel 10 millió szegény.
adrenalink
@Pipás: Te is nagyon jól tudod, hogy ez nem igaz! Megnyugtatlak, hogy ebből a silány felhozatalból senkire nem fogok szavazni.
rokker33
@kokopelli: Bátyám München mellett dolgozik.Ő többet keres mint 1200 és épphogy kijön belőle.Én is többet keresek mint 1200 Bécs mellett hát nem olyan sok pénz az csak annak sok aki közmunkabérből vagy 100.000 forintból él. Ilyen árak mellett nincs sok értéke a pénznek.
kokopelli
@rokker33: Ne keverd!l Az 1200€ értékét helye válogatja! München mellett kevés , "auf dem Lande" elég!
A Nürnbergtől délre fekvő kisvárosokban elég! Az is kérdés,hogy mi az a mellett!? A németeknél 20-30km
távolság a munkahelyig az nem ritka! Az évvégi adóbevallásnál leírható és egy része,visszakapható! Ezért
nem lehet általánosítani!
verőce21
Nagyon káros intézkedés lenne az alapjövedelem.
Aki egyszer megtapasztalta a munka nélküli életformát, soha többet nem lehet munkára fogni. Ez olyan, mint egy korai nyugdíj.

Elfelejtik amit addig is tudogattak, elhülyülnek, ellustulnak, fáj mindenük a semmittevéstől, terhelik az eü. ellátó rendszert, vegetálnak. Esznek, sz@rnak alszanak. Csak teher a társadalomnak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.