Július 11-én indul az űr felé a Virgin Galactic alapítója, a tervek szerint 15 ezer méteres magasságban fognak repülni, a milliárdos és társai közel négy percig élvezhetik majd a súlytalanságot.

Július 11-én a Virgin Galactic cég élőben fogja közvetíteni, ahogy a cég alapítója, Richard Branson milliárdos a társaival űrutazásra indul – írta meg a 24.hu a Space.com-ra hivatkozva. Az élő közvetítést ezen a YouTube-csatornán lehet majd nézni.

Élőben lehet majd nézni vasárnap Richard Branson milliárdos űrrepülését

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A 70 éves milliárdost és társait a VSS Unity rakétarendszer röpíti az űr felé az új-mexikói Truth or Consequences közelében fekvő állomásról, a felbocsátást magyar idő szerint 16 órától kezdik el közvetíteni. A pontos menetrend még nem ismert, a rakétarendszer a VMS Eve nevű űrrepülőt 15 ezer méteres magasságba juttatja majd, innen kezdi a gép egyedül a szuborbitális repülését. A Unity és az Eve is vissza fog térni a tervek szerint a felbocsátás helyszínére, hogy később ismét használhassák őket. 

A cikk szerint a Unity korábbi repülései alapján a milliárdos és társai útja nagyjából 90 percig fog tartani, ebből közel négy percet tölthetnek el súlytalanságban.

Bransonnal Beth Moses, a Virgin Galactic vezető asztronauta-oktatója, Colin Bennett, a cég vezető üzemeltetési mérnöke, valamint Sirisha Bandla, a cég kormányzati ügyekért és kutatásokéert felelős alelnöke tart majd. A Unityt Dave Mackay és Michael Masucci, az Eve-t C.J. Sturckow és Kelly Latimer fogják vezetni.

A cikk szerint ha minden a terveknek megfelelően történik, akkor Branson 9 nappal érheti el előbb az űrt, mint vetélytársa, Jeff Bezos, a Blue Origin alapítója. Ő ugyanis július 20-án indulhat el a New Shepard fedélzetén. Útitársai között lesz olyan, aki 28 millió dollárt fizetett azért, hogy ő is a fedélzeten lehessen.

A 24.hu cikke szerint az nem teljesen egyértelmű, hogy Branson eléri-e az űrt. Sok szakértő az űr határát a mintegy 100 kilométer magasan húzódó Kármán-vonaltól számítja, a NASA, az amerikai hadsereg és a Szövetségi Légügyi Irányítás viszont 80 kilométernél jelölte ki az űr határvonalát – ezt a VSS Unity már három emberes tesztje során átlépte. 

A 2004-es alapítású Virgin Galactic és a négy évvel korábban létrehozott Blue Origin célja az, hogy turistákat juttasson az űrbe – az űrturizmust más szervezetek is igyekeznek fellendíteni.

Forrás: 24.hu, space.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.