Tizenháromra emelkedett a kabuli repülőtérnél elkövetett terrorcselekményben meghalt amerikai katonák száma – közölte az amerikai hadsereg csütörtök este, miközben amerikai médiumok szerint már száz fölé emelkedett a két robbantásos merénylet és az azt követő tűzpárbaj halálos áldozatainak száma.

Száz fölé emelkedett a kabuli terrorakció áldozatainak száma

Fotó: MTI/AP/Wali Sabawoon

A The Wall Street Journal című amerikai lap washingtoni idő szerint késő esti jelentése szerint a haálos áldozatok száma közben 103-ra emelkedett, miután a 13 amerikai katona mellett 90 civil is meghalt a merényletek következtében – írja a 24.hu

Megerősíthetem, hogy meghalt egy tizenharmadik amerikai katona, aki az Abbey kapunál elkövetett támadásban sebesült meg

– közölte Bill Urban, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) szóvivője.

A merényletben megsebesült amerikai katonákról beszélve Urban hozzátette, hogy a legfrissebb adatok szerint a sebesültek száma 18, s jelenleg evakuálják őket Afganisztánból, speciálisan felszerelt C-17-es repülőgépekkel.

Egy tálib tisztségviselő a Reutersnek elmondta, a reptérnél elkövetett robbantásokban megölt emberek közül legalább 28 a tálib mozgalom tagja volt.

Több emberünket veszítettük el, mint az amerikaiak

– mondta a tisztségviselő, aki neve elhallgatását kérte.

Azt mondta, semmi sem indokolja, hogy meghosszabbítsák a külföldi erők Afganisztánból való távozásához szabott augusztus 31-i határidőt.

A kabuli repülőtér közelében csütörtökön két öngyilkos merénylő követett el robbantást. A terrorcselekmények elkövetőjeként az Iszlám Állam szervezete jelentkezett. A hatalmat Afganisztánban augusztus közepén megkaparintó radikális tálib mozgalom határozottan elítélte a merényleteket, és megígérte, hogy az elkövetőket bíróság elé állítják.

Az afgán főváros nemzetközi repülőtere körül nagy volt a feszültség és a zsúfoltság, amióta a hatalomból húsz éve elűzött fanatista tálibok augusztus 15-én harc nélkül bevonultak Kabulba, és a nyugati hatalmak megkezdték, állampolgáraik, diplomatáik és afgán segítőik kimenekítését az országból.

Az amerikai erők legalább két napja jelezték, hogy növekszik egy, a repülőteret érintő terrorcselekmény veszélye, és többször figyelmeztettek arra, hogy aki teheti, hagyja el a repülőtér környékét. Ennek ellenére afgánok ezrei tartózkodtak a repülőtér betonkerítése körül abban a reményben, hogy feljuthatnak valamelyik az evakuációs repülőgépre.

Az egyik öngyilkos merénylő afgán újságírók szerint kerítés menti vizesárok mentén összezsúfolódott sűrű tömegbe férkőzött be, mielőtt működésbe léptette volna a testére öltött robbanószerkezetet, s a robbantás után valakik tüzet is nyitottak a tömegre – írta jelentésében a dpa német hírügynökség.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: MTI/AP/Wali Sabawoon

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Kezdődik.
Nagy hiba volt feladni Afganisztánt, amely igy most a terrorizmus es a kábítószer kereskedelem fellegvára lesz.
nezelodo
Ezek a vallási fanatikusok, ahogy máshol is megesik, (legfeljebb nem robbantják egymást fel, csak verbálisan), egymással sem férnek össze. Amerika, ahogy már máskor is megtette, elinalt az általa is kavart zűrzavarból.
ómió
"Szervezett kivonulásnál" ez már csak így megy. Fellép a "haladó iszlám"! Ettől efftársi kedvenc?
verőce21
Haza kellett jönnöm Tallinnból, mert a degenerált amerikai elnök, rászabadította a világra a tálibokat!

Megkezdődnek a repülőtéri robbantások, bizonytalanná válik a világ, a tőzsdei portfóliók átrendezése, megtorpan a gazdaság. Ilyenkor nagy szükség van a határozott, karizmatikus vezetőkre!
csak úgy....
@verőce21: csak nem fosol a táliboktól,te bátor tutáliber máliber? :)
csak úgy....
@verőce21: különben kit érdekel,hogy te (állítólag :) ) hol nyaraltál?
verőce21
@csak úgy...: Te mint címeres hazaáruló gazember, mindegy hol teszed itt-ott-amott! @csak húgy...:
csak úgy....
@verőce21: mert nem nyalom a vikitek seggét és senkiét ? :) te egy nagyon buta farkaskoma...
csak úgy....
@verőce21: gyerekes vagy mint mindíg,neked sosem fog benöni a buksid..
verőce21
@csak úgy...: Sohasem fogsz kinőni a dedóból...pelenkás?
csak úgy....
@verőce21: ezt jól rám hazúdtad efftársilag te kis butus! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.