A rakétákat az ország keleti partjáról lőtték ki – közölte szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága.

Észak-Korea kilőtt két ballisztikus rakétát, Japán is reagáltFotó: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Észak-Korea a hírügynökségén (KCNA) keresztül közölte hétfőn, hogy a hétvégén sikeresen tesztelt nagy hatótávolságú, manőverező robotrepülőgépeket, amelyek a beszámoló szerint 1500 kilométer távolságra repültek a hétvégi próbaindítások során, és célpontjaikat elérve Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe. A hétvégi volt az első ilyen jellegű kísérlet Phenjan részéről az utóbbi hat hónapban – írja a hang.hu.

A hírt a japán parti őrség megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedékek nem érték el a japán felségvizeket.

Mindeközben kedden Dél-Koreába érkezett Vang Ji kínai külügyminiszter, hogy tárgyaljon Csung Jui Jong dél-koreai külügyminiszterrel Észak-Koreáról. A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a tárcavezetők szerdán beszéltek az észak-koreai rakétakísérletekről és arról, miként lehetne rábírni Phenjant arra, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Ugyanekkor Tokióban az Észak-Korea témájában tartott háromoldalú – japán-amerikai-dél-koreai – találkozón részt vevő vezető diplomaták sürgették Észak-Koreát, hogy térjen vissza a rakéta- és nukleáris fejlesztéséről szóló tárgyalásokhoz. 

Forrás: hang.hu
Fotó: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.