„Ugyanaz folyik nálunk, mint Magyarországon” – összegezhető a véleménye egy ljubljanai „bennfentesnek”, aki a szlovén médiát és a magyar helyzetet is jól ismeri, bár a sajtó csak áttételesen érinti a tevékenységét.

Szlovéniában az orbáni mintát követve gyalulják kormánypártivá a médiát

Fotó: Facebook

A 24.hu szerzője egy magánbeszélgetésben hallotta ezt tőle pár hete – de nem kell ahhoz „bennfentesnek” lenni, hogy lássa valaki, a magyar közmédia kormányzati ellenőrzés alá vonására emlékeztet mindaz, ami az utóbbi időben Szlovéniában történik.

A Fidesz politikáját sok mindenben követő jobboldali szlovén kormány médiaháborújának legújabb áldozata Bojan Veselinovic, az állami hírügynökség (STA) vezetője. Ő szeptember utolsó napjaiban dobta be a törölközőt, és mondott le, miután az általa addig vezetett intézmény immár kilenc hónapja nem kapta meg a kormánytól a működéséhez szükséges támogatást. Az STA angol honlapján minden nap ugrik egyet a számláló, amely azt mutatja, mennyi ideje nem finanszírozza a kabinet a hírügynökséget – már 280 nap fölött tartanak.

A helyzet mielőbbi rendezését sürgette az Európai Bizottság, és maga Ursula von der Leyen bizottsági elnök is. A szlovén kormány megoldásként azt javasolta, hogy az STA finanszírozását új rendelettel és új szerződéssel oldják meg. Ezt az indítványt azonban a hírügynökség utasította el arra hivatkozva, hogy a kormány beleszólhatna a jogilag független intézmény szerkesztési politikájába.

Ezt követően viszont Brüsszel már egyértelműen a szlovéniai sajtószabadság miatt kezdett aggódni. Veselinovic távozását nem hagyta szó nélkül az Európai Bizottság, és Ljubljanát cselekvésre hívta fel szeptember végén. Veselinovic azért mondott le, mert nem akart részt venni abban, hogy

„az újságírói autonómiát lábbal tiporják”

– idézte őt a svájci Neue Zürcher Zeitung.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: Facebook

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
"Gyalulják"? Hisz' idehaza még mindig az efftársi média a több!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.