Hétvégén is folytatódtak a kormányalakítási tárgyalások Romániában – egyelőre sikertelenül.

Ilyen még nem volt: rotációs kormány alakulhat RomániábanFotó: Andrei PUNGOVSCHI / AFP

Mint ismert, Románia szeptember eleje óta van kormányválságban. Ekkor ugyanis a hárompárti jobbközép koalícióból kilépett a rendszerkritikus zöld párt, a Mentsétek meg Romániát! (USR). Azóta több kijelölt liberális miniszterelnök próbálkozott kormányalakítással, sikertelenül. Jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ között zajlanak a koalíciós tárgyalások, amelyek célja egy nemzeti egységkormány felállítása – írja a nepszava.hu.

Ehhez viszont a két nagy, egymás legnagyobb ellenségének és ellenfelének számító váltópárt, a konzervatív jobboldali nemzeti liberális és a szociáldemokrata párt megegyezésére lenne szükség.

Az RMDSZ pedig azért van színen, mert mindkét nagy párt ragaszkodik a magyar kisebbség képviseletének kormányzati jelenlétéhez.

Az egy hete zajló kormányalakítási tárgyalások legnagyobb akadálya a kormányfő személye, ugyanis mindkét nagy alakulat ragaszkodik ahhoz, hogy ő adja a miniszterelnököt.

Ennek feloldására merült fel a rotációs kormányzás lehetősége, ami azt jelentené , hogy a kabinetben résztvevő három párt jelöltjei egymást váltva töltenék be a tisztséget.

Ilyet azért ritkán látni a politikában, és a működése mellett és ellen is sok érv szól.

Forrás: nepszava.hu
Fotó: Andrei PUNGOVSCHI / AFP

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.