Egy salétromsavas tartályt is eltaláltak.

Veszélyes pusztítás: vegyi üzemet bombáztak az oroszok SzeverodonyeckbenARIS MESSINIS / AFP

Az orosz erők légicsapást mértek kedden a Donyec-medencében lévő Luhanszk megyei Szeverodoneck városra, ahol eltaláltak egy salétromsavas tartályt egy vegyi üzem területén. Erről maga Luhanszk megye kormányzója, Szerhij Hajdaj Luhanszk számolt be a Facebookon – vette észre a 168.hu.

A tisztségviselő arra kéri a térség lakosait, hogy ne hagyják el az óvóhelyeket, és készítsenek szódaoldattal átitatott védőmaszkokat.

Emellett azt tanácsolta Szeverodoneck lakóinak, hogy kövessék figyelemmel a szél irányát. Emlékeztetett arra, hogy a salétromsav belélegezve, lenyelve, valamint a bőrrel és a nyálkahártyákkal érintkezve veszélyes: a sav gőze irritálja a légutakat, hörghurut, alsó légúti gyulladás és tüdőödéma is kialakulhat.

A késő délutáni órákban Hajdaj arról adott hírt Facebook-bejegyzésében, hogy az orosz csapatok Szeverodoneck nagyobb részét ellenőrzésük alá vonták, de kiemelte, hogy a várost nem sikerült bekeríteniük. Hétfő éjjel a Telegram üzenetküldő csatornán a kormányzó már beszámolt arról, hogy a 2014 óta megyeszékhelyként működő városba még beljebb nyomultak az orosz csapatok és már a belvárosi utcákon folynak a harcok.

A város létfontosságú infrastruktúrája közel száz százalékban megsemmisült, a lakásállomány 90 százaléka károsodott, 60 százaléka már nem helyreállítható. Az ágyúzások miatt lehetetlen humanitárius segélyszállítmányokat eljuttatni a városba, illetve embereket evakuálni onnan

– írta legújabb bejegyzésében a kormányzó.

Forrás: 168.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.