Jelenleg is folynak a tárgyalások.

Orbán az olajembargóról: „nem állnak jól a dolgok”Orbán Viktor/Facebook

Ahogyan megírtuk, hétfőn és kedden tartják Brüsszelben az Európai Tanács rendkívüli ülését, amelyen az állam- és kormányfők több témát is érintenek.  Terítéken van az elhúzódó ukrajnai háború, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, az energiaellátás biztonsága és természetesen a tervbe vett hatodik szankciós csomag is, amelyben a teljes körű olajembargó is szerepet kapott. Most Orbán Viktor megszólalt az EU csúcsról – erről a Reuters számolt be. A portfolio.hu információi szerint  a miniszterelnök azt mondta, hogy

meglátása szerint nem állnak jól a dolgok az olajembargó tekintetében. 

Hozzátette: a vezetékes olajra vonatkozó kivétel jó megoldás lenne. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a vezetékes szállítás leállása esetén további garanciákra lenne szükség. A kormány azt kéri, hogy amennyiben a vezetékes szállítás ellehetetlenül, a kormány szerezhesse be tengeren az orosz kőolajat.

A ma délelőtt kiszivárgott előzetes megállapodás-tervezet szerint a vezetékes olaj nem is került volna tiltás alá, az orosz olaj 90%-a ugyanis hajókon érkezik Európába, vagyis a tengeri kereskedelem tiltása is komoly ütést vinne be Oroszországnak. A magyar kormány régóta érvel amellett, hogy a vezetékes olaj (ahogyan Magyarország az olajat beszerzi) képezzen kivételt az embargó alól.

Orbán Viktor egyértelműen kijelentette, hogy egyelőre semmilyen megegyezés nem született, és azt is mondta a mai ülés után, hogy

Nehéz helyzetben vagyunk a Bizottság felelőtlen magatartása miatt

- idézi a kormányfőt a Reuters.

A kormány- és államfők mai ülése előtt megszólalt az Európa Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is. A német politikus kijelentette, hogy „egyelőre még nincs eredmény” a hatodik uniós szankciós csomagról. A bizottsági elnök úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás nem egyszerű, de egyik szankciós csomag esetén sem volt az – idézi őt a Reuters. Ez annyiban sántít, hogy az eddigiekben egészen könnyen ment a megegyezés, most viszont több állam is vonakodik az olajembargó kapcsán.

Ursula von der Leyen ugyanakkor továbbra is csak mérsékelten volt bizakodó,

amikor úgy nyilatkozott, hogy várakozása szerint ugyan a következő 48 órában nem születik megállapodás az uniós olajembargóról, utána viszont „továbbra is lesz lehetőség a megegyezésre”.

Forrás: portfolio.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Shikarescu: "ami jár", az a pofád...
verőce21
Politico: Sok uniós ország valójában csendben helyesli Orbán Viktor álláspontját az embargóról...!
ómió
Nehezen "puhulnak" az önsorsrontó efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.