Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint ki lehetne dolgozni olyan új, a nézetbeli különbségeket is figyelembe vévő együttműködési módot a V4-es országok, illetve a magyar-lengyel kapcsolatban, amik az országokat összekötő értékeken és érdekeken alapulnak.

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel-magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúrészletben az MTI híre szerint.

A lengyel kormányfő megújítaná az együttműködést a V4-ek csoportjában és a lengyel-magyar kapcsolatban

Fotó: wikipedia Public Domain/Flickr/Kancelaria Premiera

A Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében Morawiecki beismerte: az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt. Hozzátette: idővel "az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket". "Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat" – fogalmazott, hozzáfűzve: adott esetben "egy plusz egy, plusz egy, plusz egy összege nem négy, hanem hét vagy nyolc". A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak "különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak" – idézte fel.

Arra a kérdésre válaszolva, "visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók", Morawiecki bejelentette: olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amely keretében, "világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, amelyeken értékek és érdekek kötnek össze minket".

A kormányfő bízott egy ilyen "kölcsönös megértési platform" kidolgozásában. Úgy látta: a lengyelek is "ma jobban készek arra, mint amire márciusban vagy áprilisban voltak".

A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége során, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban. Hivatalosan meg nem erősített lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
117
@ómió: "Megpróbálják transzformálni a kvázi-projekt-szerû minõség-monitoringot."
ómió
@117: A te fejedben már csak a gyagyaságminőség tűnik monitoringozhatónak!
117
@ómió: "Elsõdleges fontosságú lenne ritkítani az atipikus erõforrásokat."

Amit megírtam, azt megírtam. Kiírtad magad a normális emberek sorából. Buta vagy, mint a föld. Bullshit generátor 2.0
ómió
@117: Megritkítani, bolsiék fajkreténje, inkább az atipikus bolsi baromságaidat kellene!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.