Nem csak a protokoll és a politika, a brit sajtó is évek óta készül arra, mi történik, ha meghal a királynő. Huszonnégy óráig biztosan nem lesznek reklámok és hirdetések a legtöbb csatornán, de betervezett reklámkampányokat is várhatóan a temetést követő időszakra halasztanak – írja a Kreatív.hu.

Óriásit bakizott a brit sajtó a királynő halálának bejelentése kapcsán

I. Erzsébet brit királynő haláláról szóló tudósítások a brit lapok címlapján Manchesterben 2022. szeptember 9-én. II. Erzsébet brit uralkodó életének 97., uralkodásának 71. évében előző nap hunyt el a skóciai Balmoral kastélyában. Fotó: MTI/AP/Jon Super

A Guardian 2017-es cikke szerint már évek óta csiszolgatták a protokollt arról, hogyan kezelje a brit média II. Erzsébet halálát. A cikk szerint például a Sky News vagy az ITN évekre előre leszerződött azokkal a szakértőkkel, akik a haláleset után exkluzívan csak ezeknek a médiacégeknek nyilatkoznak. A rádióállomásokon külön a királyi családban történő halál esetén felvillanó fény jelzi a a szerkesztők számára, hogy az alkalomhoz illő zenére váltsanak.

A két meghatározó tévétársaság, a BBC és az ITV is előre begyakorolt terv szerint haladt a halálhír napján. A BBC már a kora délutáni, II. Erzsébet rossz egészszégügyi állapotát bejelentő közlemény után is különkiadást indított a közmédia fő csatornáján. A műsorvezető, Huw Edwards a protokollnak megfelelően fekete nyakkendőt, fekete öltönyt és fehér inget viselt. A BBC azért is ügyelt különösen ezekre a külsőségekre, mert 2002-ben a brit közmédia rengeteg kritikát kapott azért, hogy Erzsébet királyné (II. Erzsébet édesanyja) halálakor a műsorvezető, Peter Sissons nem az alkalomhoz illő nyakkendőt viselt az adásban.

A másik nagy tévétársaság, az ITV is követte a BBC példáját csütörtökön, és a médiavállalat fő csatornája késő délutántól szintén redkívüli, élő hírfolyamra váltott.

A halálhírt végül a protokollt követve a BBC One-on jelentették be. Először a Buckingham-palotánál félárbócra eresztett zászlót mutatták, majd a műsorvezető, Huw Edwards többször is elimételte a hivatalos közleményt. Ezután az összes BBC-csatorna megszakította adását és terv szerint a himnuszra váltott.

Azért így is akadt pár kellemetlen baki a sajtó munkatársai körében, néhányan idő előtt, még a hivatalos bejelentést megelőzve adták hírül II. Erzsébet halálát. Az Impact című BBC-s műsort vezető Yalda Hakim például elnézést is kért az idő előtt kirakott, akkor még nem hivatalos tweetjéért.

Forrás: kreativ.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok