Liz Truss volt brit külügyminiszter az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután II. Erzsébet királynő kedden, Boris Johnson eddigi miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással.

A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56., a 96 esztendős II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke, egyben az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után.

A királynő hivatalosan is megbízta Anglia új, a sorban harmadik női miniszterelnökét, Liz Trusst

II. Erzsébet brit királynő gratulál a kinevezéshez – Fotó: Jane Barlow / POOL / AFP

Liz Truss a 14. olyan kormányfő, akit az uralkodó személyesen nevezett ki. A királynő első miniszterelnöke, Winston Churchill ugyanis már hivatalban volt, amikor II. Erzsébet hetven évvel ezelőtt, 1952-ben, édesapja, VI. György király halála után trónra lépett.

Liz Trusst és Boris Johnsont a Londontól több mint 800 kilométerre lévő Balmoralban, skóciai nyári rezidenciáján fogadta az uralkodó.

A királynőt először Johnson tájékoztatta hivatalosan arról, hogy lemond a miniszterelnöki tisztségről, miután távozott a kormányzó brit Konzervatív Párt éléről is. II. Erzsébet királynő Johnson bejelentését jóváhagyólag tudomásul vette.

Az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően Johnson javaslatot tett arra, hogy az uralkodó a Konzervatív Párt új vezetőjét, vagyis Liz Trusst nevezze ki miniszterelnöknek.

Johnson látogatása után nem sokkal Truss is megérkezett a skóciai uralkodói rezidenciára, ahol a királynő audiencián fogadta, és formálisan megbízta a kormányalakítással.

Johnson és Truss két különböző repülőgéppel érkezett a Balmoral közelében lévő Aberdeen repülőterére, de Truss gépe a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt csak késve tudott leszállni, így a kinevezési protokoll menetrendje valamelyest csúszott.

Ez azt jelentette, hogy az Egyesült Királyságnak Johnson formális lemondása után hozzávetőleg egy órán keresztül nem volt miniszterelnöke, és erre az időszakra a végrehajtói jogköröket a királynő gyakorolta.

Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a Konzervatív Párt élére, miután Johnson az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán, az alsóházi tory frakció nyomására július 7-én bejelentette távozását.

Az utódválasztás eredménye azt jelenti, hogy Liz Truss a miniszterelnöki tisztséget is átvette Johnsontól, miután a Konzervatív Párt kormányon van, és a brit alkotmányosság előírásai alapján a mindenkori kormánypárt vezetője a miniszterelnök.

Truss várhatóan már kedden hozzákezd kormányának megalakításához, és a héten részleteket ismertet cselekvési programjából, mindenekelőtt arról, hogy miként kívánja kezelni az energiaárak – és ennek nyomán a megélhetési költségek – meredek emelkedésének problémáját.

Egybehangzó keddi brit médiaértesülések szerint az új brit miniszterelnök azt tervezi, hogy 18 hónapra a jelenlegi szintek környékén befagyasztja a lakossági energiahordozó-árakat, és a közüzemi szolgáltatók kormánygaranciával támogatott, 10-20 évi futamidőre szóló hitelekből finanszírozhatják a nagy- és a kiskereskedelmi árak közötti különbséget.

Nagy-Britanniában – négy évtizede először – 10 százalék felett jár az éves infláció, és szakértői előrejelzések szerint nem kizárható, hogy a következő hónapokban eléri a 18 százalékot a tizenkét havi inflációs ütem.

Értesülések szerint az új brit miniszterelnök hamarosan a londoni parlament elé terjeszt egy soron kívüli költségvetést is, amelyben egyebek mellett 30 milliárd font (14 ezer milliárd forint) értékű adócsökkentési csomag is lesz.

Forrás: MTI,

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nekünk Mária Terézia óta nem volt nő az ország élén. Jó, most Novák Katalin lett Orbán első udvartőgye’. Rákapott az enyémre is...
uploads.disquscdn.com/images/5e64a0382d46ef64387ff33191a607a3ae284b5fd6ae921ded2a9a92eaa4ca0e.jpg
- Amenniben nyerünk a következő ciklusban, akkor az elnöki posztot egy üveg kékfrankos fogja betölteni.
- És a palack és János között Katika egy jó átmenet.
- Így van.
" Minden tekintetben " sokba fog még kerülni nekünk ez a vigyorgó pics@. Lesz nyilvános ablakpucolás nedvestörlővel? Lesz valagpucolással együtt.
uploads.disquscdn.com/images/89f026a762c6579b0b35a4ce94f883b273f35bc8f860cf8920fc2eb28471a206.jpg?w=800&h=503
Jozefina
Gratulálok és jó egészséget kívánok mindkét hölgynek.
Nálunk a vigyorgó, mindent aláíró katinka, csak a barbibaba rémes véltozata!!!??
ómió
Csak rá ne törjön a "világbékére"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok