Pert nyert a magyar állam ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán egy iráni menekült.

A férfi hiába próbálkozott az országba belépni és itt menedéket kérni, rendőrök kényszerítették vissza Szerbiába. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a magyar állam megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, olvasható a Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatásában.

A civil jogvédő szervezet azt írja, hogy az iráni férfi hiába várakozott Szerbiában, hogy beengedjék menedéket kérni a magyar tranzitzónába. Ezért 2016. szeptember 2-án szabálytalanul lépte át a határt egy szintén iráni sorstársával. Hazájában keresztény hitre tért át, emiatt életveszélyben volt, ezért volt szüksége védelemre.

Pert nyert a magyar állam ellen egy keresztény iráni férfi, akire kutyákat uszítottak a rendőrök

Fotó: 123RF.com

Amikor a rendőrök elfogták, a férfi jelezte, hogy menedéket szeretne kérni. Ahelyett, hogy rögzítették volna a személyes adatait és a menekültügyi hatóságnak átadták volna a menedékkérőt, a rendőrök megbilincselték. Kutyát uszítottak rá és bántalmazták. Majd arra kényszerítették társával együtt, hogy a sérüléseik ellenére gyalog távozzanak a határkerítés kapuján át Szerbiába. Rajtuk kívül aznap még hetvennégy embert kényszerítettek át így, megfelelő eljárás nélkül.

Mindezt egy 2016-os törvénymódosítás tette lehetővé.

„A hasonló ügyekben várható ítéletek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy végre véget vessünk ennek a szégyenteljes gyakorlatnak. Mi továbbra is ezen dolgozunk”

– mondta Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Ötévnyi működés után 2020 májusában számolták fel a röszkei és tompai tranzitzónákat, és beszüntették a menekültek tranzitzónás fogvatartását. Azóta újabb és újabb nemzetközi ítéletek marasztalják el a magyar államot, legutóbb augusztus végén nyert pert a magyar állam ellen egy négyfős afgán család.

Forrás: Telex.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Mit szólt ehhez a körösztényszájú fővadász?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@teuton: Az analfabéta fajkretén náci efftársaidat, bolsiék elmebetege, keresd a Jobbik nevű koalíciós partneretek körein belül! Tudod: akikkel áprilisban koalícióztatok! Kisnyilasok, nácik, nagybolsik (mint a tetüfajtád) együtt, egy koalícióban! Vagy az elmebajod már azon a fokon van, hogy ennyit képtelen vagy felfogni? Az más! Akkor, szedáltasd magad ott az elmeosztályon és sürgesd meg az agydonorodat!
vacsi
"Hazájában keresztény hitre tért át, emiatt életveszélyben volt, ezért volt szüksége védelemre." azaz, nem született keresztény volt, hanem számatásból lett azzá...
ómió
@Horizont: Rajtatok, bolsikon, bizony, már egy kutyaagy is "nagyot dobhatna"!
balos
@vacsi: Ezt mint turulszart faló mondod?
balos
@ómió: Pedig nem ártana neked 1 szürő a nyakadon,mert vér helyett ereidben nemzehyfos csorog!
ómió
@balos: Bolsi szarkupacságod egy tempóval felszökkent a bolsi latrina felszínére? "Ögyes", de kár, hogy büdösbolsi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.