Natasa Pirc Musar nyerte meg a szlovénia elnökválasztás második fordulóját, 97 százalékos feldolgozottság mellett is 54 százaléknyi szavazatot kapott.

A hivatalos részeredmények alapján biztosnak mondható, hogy a függetlenként induló baloldali Natasa Pirc Musar nyerte meg a szlovéniai elnökválasztás második fordulóját – ő lesz az ország első női elnöke az MTI híre szerint.

Szlovénia választott, Natasa Pirc Musar lett a köztársasági elnök

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Hladnikm

A szlovén választási bizottság által 97 százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a vasárnap tartott második fordulóban a balközép pártok által támogatott Pirc Musar a szavazatok 54 százalékát, míg a szintén függetlenként induló jobboldali Anze Logar volt külügyminiszter a voksok 46 százalékát szerezte meg.

A központi választási bizottsághoz még nem futottak be a külföldön leadott szavazatok, de ezek a voksok érdemben már nem befolyásolhatják az eredményt, ezért biztosra vehető Pirc Musar győzelme.

A választási bizottság adatai szerint a második fordulóban a szavazásra jogosultak 52,13 százaléka, mintegy 855 ezer ember járult az urnák elé, valamivel több, mint az első fordulóban.

Az új államfő várhatóan december 23-án teszi le az esküt.

Pirc Musar programjában az egészségügyi és nyugdíjrendszer reformja, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a biztonság- és védelempolitika szerepel.

Az 54 éves Natasa Pirc Musar 1968-ban született Ljubljanában. 1992-ben szerzett diplomát a ljubljanai egyetem jogi karán. Pályafutását újságíróként kezdte. Hat évig dolgozott a szlovén közszolgálati televíziónál (RTV), majd további öt évig Szlovénia legnagyobb kereskedelmi csatornájánál, a POP TV-nél. Tudását a CNN-nél kamatoztatta tovább az Egyesült Államokban, majd két szemesztert tanult médiaszakon a Manchesteri Egyetemen, az Egyesült Királyságban, ahol tanulmányai alatt gyakornok is volt a BBC-nél. 2001-től gazdasági vizekre evezett, két évig vezette Szlovénia akkoriban legnagyobb pénzügyi társaságának, az Aktiva Groupnak a kommunikációs osztályát. 2003-ban csatlakozott a legfelsőbb bírósághoz. 2004-ben a szlovén parlament, Janez Drnovsek egykori elnök javaslatára információs biztosnak nevezte ki, majd 2009-ben további öt évre újraválasztották. 2014-ben ügyvédi irodát nyitott, azóta ügyvédként dolgozik. Számos nemzetközi szervezetnek volt tagja és elnöke, fő területe a médiajog és általában az emberi jogok. Házas, egy gyermek édesanyja.

Forrás: mti.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Baloldali és nő??? A puhos eret vág magán.
Horizont
Baloldali és nő??? A puhos eret vág magán.
Emmersson71
Még egy politikus, akinek kézcsókolhat a felcsúti ráncos komikus :P
Eladott Ország
És van olyan ország, Orbanisztán/Putriország, ahol a pártállam/állampárt dönt, a köztársasági elnök személyéről.
134.bátor
Magyarul: ismét elbukott egy dagadt által támogatott jelölt egy másik országban.
telegdilaci
@Horizont:Őt legalább a Nép választotta meg ez a demokratikus és független így legális,nálunk egy Valaki dönt mindenről,nem bízzák a lakosságra kit szeretnének köztársasági elnöknek ezért számomra ez illegális,másrészről hogy lehet köztársasági elnöke egy olyan Országnak amelyik Nem köztársaság csak simán Magyarország!
134.bátor
" Az ultrajobboldali vonat kisiklott,már csak Orbán,és a fidesz szavazói ülnek rajta" ( Hvg)
Apró szépséghiba, hogy Szekszárdon toronymagasan nyert megint a fideszes az időközin. Tényleg nem tudom,minek kellene már történnie...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.