Az amerikai kormány átmenetileg engedélyezte szankciók hatálya alá tartozó szállítmányok eljuttatását is Szíriába, miközben felszólította a szíriai kormányt, hogy nyisson meg minden határátkelőt a humanitárius segélyek előtt.

Az amerikai pénzügyminisztérium helyi idő szerint csütörtök este kiadott közleménye szerint a Szíria ellen hatályos szankciók nem állhatnak az életmentés útjába, ezért a tárca általános felhatalmazást ad arra, hogy minden létfontosságú és az újjáépítéshez szükséges segély eljuthasson a földrengés sújtotta országba.

A szankciók felfüggesztését jelentő felmentés fél évre szól, és kiterjeszti a humanitárius szállítmányokra már életben lévő kivételek körét – közölte a tárca.

Az USA felszólította a szíriai kormányt, hogy nyisson meg minden határátkelőt a humanitárius segélyek előtt

Fotó: 123RF.com

Az amerikai külügyminiszter köszönetét fejezte ki a török kormánynak, hogy megnyitotta határát Északnyugat-Szíria felé annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok bejuthassanak a polgárháborús övezetbe, és üdvözölte, hogy az első ENSZ-segélykamionok bejutottak Szíriába a Báb al-Hava határátkelőn keresztül.

Antony Blinken egyben felszólította a szíriai kormányt, hogy haladéktalanul tegye lehetővé a humanitárius szállítmányok bejutását az ország összes határátkelőjén, valamint azt, hogy minden földrengés sújtotta térséget és minden szükséget szenvedőt elérjenek a mentőegységek és segélyek.

Az amerikai kormány csütörtökön egy összesen 85 millió dolláros humanitárius segélycsomagot jelentett be a földrengés által sújtott két ország, Törökország és Szíria számára.

A Világbank szintén csütörtökön 1,78 milliárd dollár (mintegy 630 milliárd forint) finanszírozási segélyt jelentett be Törökország számára a mentési és újjáépítési munkákra. Az összegből 780 millió dollár azonnal elérhető, ezt két már zajló török hitelprogramból csoportosították át.

Forrás: MTI
Fotó: 123RF.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.