Még mindig folyik a keresés, amit tűz nehezít. Az ügyészség egyelőre gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indított nyomozást, egyelőre a gázszivárgás miatti robbaná a legvalószínűbb oka a szerencsétlenségnek. Az összedőlt épület melletti egyik ház is összedőlt reggel, a másik is erősen meggyengült. 

A Le Monde cikke szerint a francia belügyminiszter Gérald Darmanin azt nyilatkozta a szombatról vasárnapra virradó éjjel összedőlt marseille-i lakóház kapcsán, hogy akár egy tucatnyi ember is lehet az épület romjai alatt, de a mentést tűz nehezíti.

Akár tíz ember is lehet az összedőlt marseille-i épület romjai alatt

Romok a rue de Tivoli-ban, ahol továbbra is folyik a robbanás miatt összedőlt házban lakók keresése.

Fotó, címlapkép: Clement Mahoudeau/AFP

A város polgármestere, Benoît Payan reggel még nem tudta megmondani az érintettek pontos számát, de már akkor bejelentette, hogy fel kell készülni arra, hogy lesznek áldozatok. A lap a korábbi cikkében a hatóságokra hivatkozva arról írt, hogy vasárnap reggel még nem volt tisztázott, hogy mi okozhatta a négyemeletes ház összedőlését, de erős volt a gyanú, hogy egy esetleges gázszivárgás miatt bekövetkező robbanás volt az ok – több, a közelben tartózkodó ugyanis erős, robbanásszerű hangról számolt be.

A helyszínre utazó Gérald Darmanin belügyminiszter kora délelőtt az újságírókkal azt közölte, hogy körülbelül tíz ember lehetett a város központjában, a rue de Tivoli 15. számú ház romjai alatt, biztosan egyelőre négy személyről tudható, hogy az épületben volt annak összeomlásakor. Hogy ők élnek-e, vagy meghaltak, azt a belügyminiszter nem tudta megmondani. A polgármester hozzátette, hogy minden lehetséges módon igyekeznek kideríteni, hogy hányan lehettek az épületben.

Az épület összedőlése a két szomszédos házat is megrongálta, a lakók közül öten súlyosabb sérüléseket szenvedtek, a belügyminiszter szerint nincsenek élet-halál között. A cikk szerint vasárnap reggel a rue de Tivoli 15-ös számú ház is összedőlt, a tetőteraszra menekült nyolc személyt még ezelőtt sikerült biztonságba helyezni.

Kora reggeli felvétel a romoknál dolgozó mentőalakulatokról a marseille-i tűzoltóságtól:

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a Twitteren írta, hogy az érintett személyekre és családjaikra gondol, valamint köszönetet mondott a helyszínen dolgozó mentősöknek és tűzoltóknak. 

A hatóságok továbbra is óvatosan nyilatkoznak a ház összedőlésének vélelmezhető oka miatt: az Agence France-Presse-nek a Bouches-du-Rhône régió prefektusa, Christophe Mirmand arról beszélt, hogy erős a gyanú, hogy robbanás miatt dőlt össze a ház, és felvetette a gázszivárgás lehetőségét.

A belügyminsizter ennél óvatosabban fogalmazott, azt mondta, még nem tudni, hogy mi okozhatta a robbanást. Yannick Ohanessian biztonságért felelős alpolgármester viszont arról beszélt, több olyan tanúvallomást is kaptak, amelyben erős gázszagról tettek említést. 

Azt ugyanakkor mind a polgármester, mind pedig a prefektus ésa belügyminiszter is kizárta, hogy az épület a rossz állaga miatt omlott volna össze (2018-ban egy leromlott állapotú épület omlott össze a városban, nyolc ember halálát okozva, ezért merült fel a kérdés). 

Dominique Laurens marseille-i ügyész mindeközben bejelentette, hogy gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indít nyomozást, és sajtótájékoztatót hívott össze este 18 órára – vagyis baleset történhetett.

A tűzoltók helyzetét nehezíti, hogy a romok között még tűz van, emiatt a mentő- és keresőkutyákat nem nagyon lehet bevetni, erről a tengerészeti tűzoltók parancsnoka beszélt, aki hozzátette hogy egy alkalommal sikerült a kutyákat beküldeni a területre, de akkor nem észleltek semmit – azóta pedig túl forró a törmelék nekik.

A polgármester elmondta, tart attól, hogy a robbanás miatt az utca többi épülete, különösen a szomszédos 19. számú ház is túlságosan meggyengült. 

A városháza közlése szerint a területről 163 embert evakuáltak egy iskolába és egy tornaterembe, mert a hatóságok meg akartak győződni arról, hogy a környéken álló házakban nem okozott-e kárt a lökéshullám. 

Az egyik közeli utca lakói is elhagyták az otthonaikat, ugyanis a tűzoltóság elővigyázatosságból elzárta a gázt és lekapcsolta az áramszolgáltatást. Az egyik lakó arról számolt be, hogy a házuk egyik ajtaja meghajlott a robbanás lökéshulláma miatt.

A városháza két iskolát is megnyitott, az egyiket azok számára, akik nem tudnak rokonokhoz menni – a másikat a tengerészeti tűzoltók használják tartalékbázisként. Emellett egy ingyenes telefonszámot is elindítottak egy fogadóközpont mellett azoknak, akik a robbanás után keresik a családtagjaikat, mert nem hallottak felőle.

Forrás: lemonde.fr

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.