A tragédiában 96 ember, köztük Lech Kaczynski lengyel elnök és más fontos személyek haltak meg. Az illetékes minisztériumi vizsgálóbizottság szerint orosz merénylet állhat a háttérben.

Lech Kaczynski lengyel elnök, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember elleni merénylet címén kezdeményez eljárást a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa ügyében az illetékes minisztériumi vizsgálóbizottság – közölte vasárnap a testület elnöke, Antoni Macierewicz az MTI híre szerint.

Lengyel vizsgálóbizottság: merénylet állhat a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa hátterében

A 2010-ben lezuhant lengyel állami Tu-154-es típusú repülőgép 2008-ban

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Dmitry Karpezo

A politikus a légikatasztrófa 13. évfordulója alkalmából nyilatkozott a PAP hírügynökségnek. A 2010. április 10-én történt tragédia évfordulója idén húsvét hétfőjére esett, ezért a hivatalos évfordulós megemlékezéseket hat nappal elhalasztották.

Macierewicz bejelentése szerint a bűncselekmény gyanúját megfogalmazó, az ügyészséghez benyújtandó bizottsági jelentés a Lech Kaczynski lengyel elnök ellen elkövetett merényletről, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember meggyilkolásáról szól.

A bizottság által nyert legfontosabb bizonyítóanyag az elnöki repülőgép roncsain talált robbanóanyagok mennyisége, valamint a gép megsemmisítésének (számítógépes) rekonstrukciója – közölte Macierewicz.

A vizsgálóbizottság tavaly áprilisban bemutatott jelentése még nem beszélt kifejezetten merényletről, hanem csak "az orosz fél jogtalan beavatkozásáról", amely eredményeként az elnök gépe még a levegőben felrobbant.

A robbanószerek jelenlétét a jelentés szerint külföldi laboratóriumokban végzett vizsgálatok is megerősítették, a robbanás folyamatát az amerikai Nemzeti Légiforgalmi Kutatóközpontban (NIAR) összeállított virtuális modellen mutatták be.

Macierewicz vasárnapi nyilatkozata szerint a jelentés végleges változata "egyértelműen megmutatja a szmolenszki bűntett drámájának okait", és bizonyítja, hogy az orosz fél már 2008 óta készítette a merénylet terveit.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében lezuhant szovjet típusú, Oroszországban karbantartott Tu-154 repülőgépen utazó lengyel küldöttség a Lengyelország értelmiségi elitjén elkövetett katyni mészárlás 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre tartott.

Varsó többször is felszólította Moszkvát a repülőgép roncsainak visszaszolgáltatására, Oroszország azonban ezt mindeddig nem tette meg, az ügyben máig le nem zárt orosz ügyészségi eljárásra hivatkozva.

Forrás: mti.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Egyre nagyon sz@rban vannak a pisiorkik, emiatt Macior előhozakodott a szenzációs téziseivel. Meg lehet őt érteni, miután 7 éve működik az albizottság és jól meg lehet belőle élni és a jövőben is szeretnének jól élni belőle.
Mellesleg egyetlen egy bizonyítékuk nem állta meg a helyét és egyes hivatkozott intézetek és személyek még fel is háborodtak, hogy ilyesmibe keverik őket.
Janusz Kaczmarek (2007-ben az első pisiorki kormány belügyére) szerint az ügyész 3 dolgot tehet:
1. miután 2010 óta folyik az ügyészségi nyomozás ez ügyben, megtagadja az irat befogadását
2. becsatolja a dokumentumot
3. igaz észszerűtlenül, de külön nyomozást indít.
jáger laszló
Nem kizárt bár ez most csak 1 extrém feltételezés
Azért fölöttébb célszerű ebbe is belekeverni politikailag az oroszokat akár az É áramlat terrorakcióba!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Terminátor
Jelen pillanatban mindenért csak az oroszok lehetnek a felelősek, többek között az aranyerem kiújulásáért is.
Persze a jelen pillanatban putykó nagyon rájátszik ezekre az ukrajnai anslusszal.
Hadat fogok nekik üzenni!
Ez a hely nem alkalmas rá?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.