Prigozsin állítólag az ajánlatát egy az ukrán katonai hírszerzésnél lévő kapcsolatán keresztül tette meg, akivel a háború kitörése óta titkos tárgyalásokat folytatott.

 Prigozsin hátba szúrta volna Putyint: Komoly összeesküvésre derülhetett fény
Kép: Twitter

A Washington Post írásából nem derül ki, hogy milyen orosz csapatok pozícióit kínálta fel Prigozsin Bahmutért cserébe, ugyanakkor egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az orosz zsoldosvezér végső kétségbeesésében ilyen akcióra adja a fejét.

Január végén a Bahmutban súlyos veszteségeket szenvedő Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin felajánlotta az ukránoknak, hogy megadja nekik az orosz reguláris csapatok pozícióit, amennyiben átadják neki az ostromlott várost

– írja a Pentagon-iratok néven ismert adatszivárogtatásból származó információkra hivatkozva a Washington Post.

Prigozsin egyre súlyosbodó ellentéte az orosz védelmi minisztérium tisztviselőivel nem meglepő, hiszen nagy valószínűséggel a bahmuti csata Prigozsin bőrére is megy.

A zsoldosvezér ugyanis megígérte, hogy május 9-re, azaz a III. Birodalom fölött aratott győzelem szovjet emléknapjára beveszi a várost.

Prigozsin kiszivárgott ajánlata azonban egy csapásra változtathatja az otthoni közvélemény szemében nemzeti hősből hazaárulóvá az addig népszerű zsoldosvezért, ami igazán kapóra jöhet a Prigozsinban lassan már inkább tehertételt, mint hasznot látó Kremlnek.

Forrás: HVG

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.