Új iránymutatást adtak ki az olyan cukorpótlókról, mint például a sztívia, vagy az aceszulfám K.

Figyelmeztet a WHO: Nem fogyaszt a cukorpótló, viszont cukorbetegséget okozhat

Illusztráció: Pixabay.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a mesterséges édesítőszerekről – áll a szervezet internetes oldalán. Azt írják, a mesterséges édesítőszerek (non-sugar sweeteners, vagyis NSS) használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyerekek esetében.

Az eredmények arra is utalnak, hogy az ilyen édesítők hosszú távon növelik a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, összeségében pedig a halálozás kockázatát a felnőtteknél.

Az ajánlás csak azokra nem vonatkozik, akik már meglévő cukorbetegségben szenvednek. Magában foglalja továbbá az összes nem tápláló, nem cukornak minősülő édesítőszert, legyen az szintetikus, vagy természetes. A leggyakrabban használt NSS-ek közé tartozik az aceszulfám K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztívia és a sztíviaszármazékok.

Az ajánlás a rendelkezésre álló bizonyítékok szisztematikus felülvizsgálatának eredményein alapul.

Forrás: WHO
Fotó: Pixabay.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
WHO...politikavezérelt csicskahorda, rizsevő, metélt befolyással...a covid hiszti megmutatta...
izéke
De mit ajánlanak helyette? Mézzel igyuk a kávét?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok