Új iránymutatást adtak ki az olyan cukorpótlókról, mint például a sztívia, vagy az aceszulfám K.
Illusztráció: Pixabay.com
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a mesterséges édesítőszerekről – áll a szervezet internetes oldalán. Azt írják, a mesterséges édesítőszerek (non-sugar sweeteners, vagyis NSS) használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyerekek esetében.
Az eredmények arra is utalnak, hogy az ilyen édesítők hosszú távon növelik a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, összeségében pedig a halálozás kockázatát a felnőtteknél.
Az ajánlás csak azokra nem vonatkozik, akik már meglévő cukorbetegségben szenvednek. Magában foglalja továbbá az összes nem tápláló, nem cukornak minősülő édesítőszert, legyen az szintetikus, vagy természetes. A leggyakrabban használt NSS-ek közé tartozik az aceszulfám K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztívia és a sztíviaszármazékok.
Az ajánlás a rendelkezésre álló bizonyítékok szisztematikus felülvizsgálatának eredményein alapul.
csak ennyi
barátilag
J.L.