Németország úgy rendelkezett, hogy további 4 ezer katonát küld Litvániába – ennek oka részben a hétvégi Wagner-felkelésbe keresendő.

Németország lépéseket tett a Wagner-felkelés nyománAxel Heimken / AFP

Németország kész arra, hogy tartósan egy robusztus dandárt állomásoztasson Litvániában

– mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter hétfőn. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Németország további 4 ezer katonát küld a balti országba, hogy a NATO keleti szárnyát megerősítse.

A hvg.hu értesülései szerint jelenleg 1800 NATO-katona állomásozik Litvániában, őket a német hadsereg vezeti 850 katonával, a többiek a belga, cseh, luxemburgi, holland és norvég hadseregekből jönnek. A teljes NATO-orosz határon nagyjából 40 ezer NATO-katona van.

Mint a német védelmi miniszter mondta, ennek előfeltétele a katonák elhelyezéséhez szükséges infrastruktúra és kiképző létesítmények kiépítése. Pistorius bejelentését megelőzően Litvánia a NATO megerősített jelenlétét követelte a szövetség keleti szárnyán,

tekintettel a folyamatban lévő ukrajnai háborúra, és a hétvégi Wagner-felkelésre.

„Ez a NATO frontvonala, ahol a legkisebb biztonsági résnek sincs helye” – mondta Gitanas Nauseda, az ország elnöke a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése után. Majd hozzátette:

Az elmúlt hétvége oroszországi eseményei megmutatták a Kreml-rezsim instabilitását. Hasonló, ha nem nagyobb kihívásokra számíthatunk a jövőben.

Forrás: hvg.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
Ki a fasz gondolta volna, hogy az amcsik milyen firnyákosak...a minden jóval felszerelt amcsi tankoban ukránok ülnek, és ahogy szükséges, úgy töltik a löveget...az amcsik meg műholdon keresztül irányítják a harckocsikat, méghozzá baromi pontosan...

Pont úgy, mint az amcsi traktorokat, amik épp aratnak. Traktoros sehol.
Peller Anikó
@teuton: "A hvg.hu értesülései szerint jelenleg 850 német NATO katona állomásozik Litvániában"

A 20 katonát ki mondta?
izéke
@NKF: tanulj történelmet! Az első világháborút az Osztrák Magyar Monarchia robbantotta ki,a németek csak beléptek mint szövetséges,miként az angol,francia stb...
teuton
@Peller Anikó: Különbseget kell tenni a NATO-kontingens es a NEMZETI kpntingens között! A NATO-kötelekben alt. felevenkent valtjak egymast, a nemzetiben allandoan ott LAKNAK!. A most Litvaniatol KERT 4000 nemet katona nem Nato-kontingens, tartosan ott fog elni csaladostol, ha a litvanok teljesitik ehhez a felteteleket (lakas, kikepzesi lehetösegek, raktarak, ovoda-iskola, stb.)..
teuton
@Peller Anikó: Egyebkent pedig nem hataroztak a nemetek meg a telepitesröl, egyenlöre csak egy litvan keres van megfontolas alatt. Nem csak a kancellar vagy a miniszter dönt erröl keziiranyitassal, hanem a parlament. Igy müködik ez jogallami demokraciakban...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.