Három hét alatt elérték, amiért sztrájkba léptek.

Elmondta egy romániai tanár, miért sikerült a sztrájkjuk: „Fontos lenne, ha ennek tudatában lennének a tanárok is”

Résztvevők az új pedagóguséletpálya-törvény elleni tüntetésen a Kossuth téren, a Parlament előtt 2023. június 16-án. MTI/Máthé Zoltán

Amikor először szó volt a sztrájkról, sokan azt mondták, hogy egy-két napig tart majd az egész, aztán elcsitul. Pont az ellenkezője történt

– mesélte a hvg.hu-nak egy romániai magyar tanár, Lukács János arról a három hetes pedagógus sztrájkról, amivel meghátrálásra bírták a román kormányt. Mint Lukács elmondta a lapnak, elsősorban a béremelés volt a tét: korábban elhangzott az az ígéret a kormány részéről, hogy a kezdő tanárok fizetését az országos átlagbérhez igazítják. Később a törvényjavaslatból törölték ezt a passzust.

Ahol tanítok, fel sem merült, hogy ne csatlakozna szinte mindenki a sztrájkhoz

– nyilatkozta Lukács. Szerinte Romániában nem volt olyan politikai megosztottság, mint Magyarországon, nem csak a diákok és a legtöbb szülő, de még az oktatási tárca is egyetértett abban, hogy a béremelésre szükség van. Inkább abból volt vita, hogy a béremelés mikor következzék be. De a sikerhez az összefogáson túl kellett a jó időzítés is, hiszen a tanárok munkabeszüntetésének a tanév végén van igazi tétje, amikor érettségiztetni kell.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit gondol a magyarországi helyzetről, Lukács úgy fogalmazott:

Nem tudok mást mondani, a teljes tanártársadalomnak kellene összefognia, akkor lehetne esély arra, hogy célt érjenek. Fontos lenne, ha a kormány szem előtt tartaná azt, hogy a tanárok pótolhatatlanok. Ha jelentősebb lesz a tanárhiány, akkor ki fog tanítani, a rendőr? Romániában a társadalom komolyan aggódott amiatt, hogy mi lesz a gyerekek jövőjével, ha nem sikerül megegyezni. Fontos lenne, ha ennek tudatában lennének a tanárok is.

Forrás: hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Társadalmunk odáig "fejlődött /vissza/, hogy már a románok adnak példát arról, hogy hogyan lehet a tanároknak az érdekeiket érvényesíteni!Fejlődik Európa, csak mi maradunk le.
Nessy
Megszívlelendő tanács másoknak is! Ezzel egy hiba van, hogy három magyar hatfelé húz, miközben egymást gáncsolják!
dr. prédikátor
ez nálunk nem megy mert ÖSSZEFOGÁS HELYETT CSAK ÖSSZEFOSÁS VAN!!! na és az egymás lejáratása!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.