Putyin fegyverként használja az éhezést az uniós főképviselő szerint.

Joseph Borrell: 20 milliárd eurós programmal segíthet felfegyverezni Ukrajnát az EU

KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Az EU egy külön szekció létrehozását javasolja az Európai Békefenntartási eszköz keretében, amely évente akár 5 milliárd eurót biztosítana a következő négy évben Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítésére

– idézi Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő bejelentését az MTI. Borrell az EU-tagállamok külügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján beszélt erről.

Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonakereskedelmi egyezményből, ami ahhoz vezet, hogy a világ ismét az élelmezésbizonytalanság ember okozta problémájával néz szembe. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja az éhezést, még olyan országok ellen is, amelyek haboznak elítélni az illegális vérontását Ukrajnában

– fogalmazott a sajtótájékoztatón. A főképviselő szerint Moszkva minden indoklás nélkül bombázza az ukrajnai tengeri kikötőket, megakadályozva a hajózás szabadságát, blokkolva az ukrán gabonaexportot. Törökországról is szó volt, Borrell így fogalmazott:

Törökország számára a legfontosabb kérdések a vámunióról szóló megállapodás és vízumliberalizáció felülvizsgálata, erről a közeljövőben fogunk tárgyalni. Reméljük azonban, hogy a kelet-mediterrán térségben a feszültség enyhülni fog, és hogy komoly kísérletek történnek a ciprusi tárgyalások folytatására az ENSZ által már elfogadott megállapodások alapján. Nyilvánvalóan be kell vonnunk Görögországot és Ciprust is, és a kelet-mediterrán térségben kialakult helyzet lesz az egyik legfontosabb eleme a Törökországgal való konstruktív kapcsolatok újrakezdésére tett kísérleteinknek.

A külügyminiszterek csütörtöki ülésükön újabb szankciókkal sújtották Iránt, amiért katonai támogatást nyújt Oroszországnak az ukrajnai háborúban. A szankciók megtiltják a pilóta nélküli légi járművek építéséhez és gyártásához szükséges alkatrészeknek az Európai Unióból Iránba való kivitelét.

Az EU emellett korlátozó intézkedéseket vezet be 18 személy és 5 szerv ellen az emberi jogok megsértése miatt Afganisztánban, Dél-Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Ukrajnában és Oroszországban.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@m73: Szarkupac efftárs! Oszolj, a bárcáskurva anyádat!
ómió
@m73: Szarkupac efftárs! Oszolj, a bárcáskurva anyádat!
ómió
@m73: Szarkupac efftárs! Oszolj, a bárcáskurva anyádat!
ómió
@Ventilator:Baszd inkább a bárcáskurva anyádat!
ómió
@m73: Mi van, aberró!? Testet öltöttél a szarkupacból!?
ómió
@Ventilator: Szarkupac efftárs! Oszolj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.