A hidegháború lezárulta óta nem látott mértékű hadgyakorlatra készül jövő tavasszal a NATO.

Hatalmas NATO-művelet indul az oroszok miatt

Mindezt az oroszok miatt. Forrás: Pixabay

A gyakorlaton több mint 40 ezer katona vesz részt, a szövetség tagjai az esetleges orosz támadással szembeni védekezést gyakorolják.

A manőverek során várhatóan 500–700 légi küldetést hajtanak végre. A gyakorlaton részt vesz több mint 50 hajó és mintegy 41 ezer katona is, és a műveletek idején egy orosz vezetésű, az akció alatt Occasus névre keresztelt szövetség elleni védekezés lesz a középpontban. A hadgyakorlaton részt vesz a fideszes kormány és Törökország miatt egyelőre még nem NATO-tag Svédország is. Összesen 32 ország katonái vonulnak fel.

A műveleteket Németországban, Lengyelországban és a balti államokban hajtják végre februárban és márciusban – írja a VG.

A vilniusi NATO-csúcson új regionális védelmi tervek létrehozásáról is döntés született, ahogy Allied Reaction Force (Szövetségi Válasz Erő) néven új, gyorsreagálású multinacionális alakulat felállításáról is határoztak.

Különösen az Oroszországgal határos balti államok sürgették a szervezet keleti szárnyának megerősítését, miután Fehéroroszországban is csapatokat vontak össze a határok közelében. Július elején Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy atomfegyvereket is telepítenek az országba.

A balti államokba többnemzetiségű zászlóaljakat is telepített a szövetség, míg Németország júniusban bejelentette, hogy 4 ezer katonát fog Litvániában állomásoztatni.

Forrás: VG
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.