A párt bejegyzési kérelme jelenleg a bukaresti bíróság jóváhagyására vár – írta meg a Transtelex.

Megalakult az aromán Fidesz

Fotó: Pixabay

Romániában új politikai párt alakult, a Fiatal Demokraták Szövetsége (Alianța Tinerilor Democrați), amelynek alapítói között aromán kisebbséghez tartozó emberek is megtalálhatók. Az alapítók között olyan ismert személyek nevével találkozunk, mint az FCSB futballklub tulajdonosa, aki az üzletember Gigi Becali unokaöccse is.

Az új párt neve és azonosítója hasonlít az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által vezetett Fidesz nevére, de a párt elnöke, Zguma Tănase azt állította, hogy nincs köze sem Gigi Becalihoz, sem Orbán Viktorhoz, és az új párt nem etnikai jellegű.

A párt vezetője, Zguma Tănase, nem kívánt részleteket közölni a párt irányvonaláról vagy doktrínájáról, de azt mondta, hogy a szövetség minden román állampolgár érdekeit képviseli.

A Transtelex megírta, hogy az arománok Romániában hivatalosan el nem ismert etnikai kisebbséget alkotnak, és számos ismert román személyiség, például Gheorghe Hagi és Simona Halep is aromán származású.

A pártalapítók azt szeretnék, hogy változzon valami a román politikai osztály egységes jellegében, és hangsúlyozzák, hogy az arománok mellett más román állampolgárokat is képviselnek majd.

Az arománok Románia területén a romanizált trák népesség leszármazottainak tekinthetők, akiknek sikerült túlélniük a Kelet-Balkánon. A történészek szerint mintegy 700 évvel ezelőtt főként az Albánia területén éltek, majd oszmán támadások miatt szétszóródtak. A kisebbség megtartotta az identitását, miközben alkalmazkodott a befogadó országok szokásaihoz.

Forrás: Transtelex

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Ha valami úgy úszik mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az kacsa!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Péter2
Magyarországon a fidesz vezetésének jó része etnikai kisebbség , pl orbán dautsh , rogán , kovács , szijárto stb
balos
@puszt: Prosztódással kérem a pontos megfogalmazást betartani!
Sakk Matt
Ha valami úgy úszik mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az kacsa!
Giovanni Alba
@namihami: tegnap, 17:27
Pedig de, testvérpárt, azonos filozófia, hasonló célkitűzések. Lesznek majd vezetésben is átfedések, de ne legyen igazam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.