Digitális igazolványok váltják fel a hagyományos papír alapú okmányokat az Európai Unióban – írta meg a 24.hu.

Jön a digitális személyi igazolvány

Fotó: Pixabay

Az uniós politikusok egy brüsszeli háttérbeszélgetésen ismertették a digitális igazolványok stratégiáját és alkalmazási lehetőségeit.

Az EU tervei szerint 2030 előtt bevezetik ezt az új rendszert, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy a hagyományos személyi igazolványokat, lakcímkártyákat, egészségügyi azonosítókat, jogosítványokat és iskolai végzettségi okmányokat digitálisan tárolják és mutassák be.

Az EU Wallet, más néven eID alkalmazás ingyenes lesz, és a következő hivatalos okmányokat helyettesíti:

- Személyi igazolvány

- Lakcímkártya

- Egészségügyi azonosító (TAJ-kártya)

- Jogosítvány

- Iskolai végzettséget igazoló dokumentumok (érettségi bizonyítvány, diploma)

Az eID telepítése nem lesz kötelező, és senkit sem akarnak rávenni az alkalmazás használatára. Az új digitális igazolványok lehetővé teszik az internetes ügyintézést és az uniós tagállamok egészségügyi rendszereinek határokon átívelő összekapcsolását. Ezzel az EU egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy a mindennapi életben ne kelljen többé hordoznunk hagyományos okmányokat, és könnyebben hozzáférhessünk a szükséges információkhoz és szolgáltatásokhoz. 

Forrás: 24.hu.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
@Shikari: "Az eID telepítése nem lesz kötelező, " Már az ellenőrzés rég totális , mihelyt veszel egy okostelefont előfizetésest vagy feltöltő kártyásat, már le is vagy csekkolva azt is meg lehet tudni , hogy merre jártál fél évvel előtte , a házadba voltál vagy a kertbe , de van számos dolog amivel önként a tudtotok nélkül csekkolnak vagy csekkolod magad , de ennek a technikai része nem publikus , de ez így jó , főleg bűnözők ellen nagyon jól működik . Amit tudhatok , pl elég ha felregisztrálsz a facebookra , vagy internet előfizető vagy , a telefonnal önként hordozod a nyomkövetőt stb , nagy a tárháza a digitális és a nem digitális technikájú megfigyeléseknek és egyének ellenőrzésére .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Ez kiváló lehetőség arra, hogy bárki hozzáférjen az adatainkhoz aki csak akar. Meg aki nem.
Péter2
@Shikari: "Az eID telepítése nem lesz kötelező, " Már az ellenőrzés rég totális , mihelyt veszel egy okostelefont előfizetésest vagy feltöltő kártyásat, már le is vagy csekkolva azt is meg lehet tudni , hogy merre jártál fél évvel előtte , a házadba voltál vagy a kertbe , de van számos dolog amivel önként a tudtotok nélkül csekkolnak vagy csekkolod magad , de ennek a technikai része nem publikus , de ez így jó , főleg bűnözők ellen nagyon jól működik . Amit tudhatok , pl elég ha felregisztrálsz a facebookra , vagy internet előfizető vagy , a telefonnal önként hordozod a nyomkövetőt stb , nagy a tárháza a digitális és a nem digitális technikájú megfigyeléseknek és egyének ellenőrzésére .
namihami
@Péter2: @Shikari: És tegyétek hozzá, hogy a bankok által úton-útfélen hírdetett ""pénztárca"" még a zsebedben való ""direkt turkálásra"" is alkalmas! Csodálkoznak azon, hogy még mindig sok a magyarok készpénzforgalma? Hát bizony, pl én se örülök annak, hogy folyamatosan nézik a pénzforgásomat! Erre kell a 150 ezerig ingyenes kiváltási határ! Az már csak hab a tortán, hogy még velem fizettetnek a saját pénzemért!
Ők ezeket a pénzeket adhatják ki, itt kiváltási díj, ott kamat! Röhej...
jáger laszló
Én maradok a postásnál aki nekem hozza a nyugdíjat!!
Készpénzzel fizetek!
Nem kérem a bankkártyát,sem a digitalizációt
Ez az igazán költségkímélő +oldás.,mivel nem fizetek a pénzügyi tranzakcióért!
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
@jáger laszló: irkálsz és olvasol a neten,már tudnak rólad mindent is. Le vagy profilozva,ismerik a szokásaidat,az ízlésedet,mit szeretsz,mit nem,szóval ne hitegesd magad...kéred,nem kéred,téged is digitalizáltak már régen.
Juhász István
Van egy NAGYON KOMOLY FÉLELMEM... Nézve a hireket, a rengeteg utcai,stb... rablás esetében a pénzen kivül minden esetben a TELEFONT rabolják el. Már a mosógépet is el lehet inditani a tel. segitségével, azon szerepel MINDENFÉLE adat. Ha valakinek ellopják a telefonját, vagy neadjisten... elvesziti, akkor beállhat a NAGY KRACH !
izéke
@sgl: add hamar orbán kezébe aztán csak pukkanjon ;)
izéke
@Shikari: nincs feltörhetetlen telefon,max több,esetleg ujjlenyomat és retinaszkenner plusz pin egyidejű használatával nehezíthető lenne,de nem megoldhatatlan.
izéke
@Shikari: hogyan tiltasz ha nincs nálad a telefonod? Keresel egy szolgáltatót valahol ami rögtön elérhető? Még Pesten sem megoldható,nemhogy vidéken,pláne külföldön
Lendkerék
Minden olyan digitális alkalmazást feltelepítek, amelyekkel valaha dolgom lehet. Ma még van választási lehetőség, de a hagyományos ("megfogható") alapú okmányok világa lassan, de folyamatosan múlik. A nagyon félősök vagy megátalkodottak nyilván a végsőkig küzdhetnek ellene, de nem tudják megakadályozni.
A gépkocsivezetéshez - bizonyos korlátozásokkal - már nem kell jogsi és forgalmi. Az EgészségAblakban ott látod a háziorvosod adait, az EESZT-ben tárolt leleteidet, a felírt gyógyszereket, és hogy meddig kell kiváltanod. Ott az összes COVID-vizsgálatod és oltásod. A repüléshez online csekkolsz be és a mobilon olvassák le. A repülőtéri határellenőrzésnél az útleveledet beszkenneled, majd odaállsz egy kamera elé, az megnézi a fizimiskádat, és ha egyezik az útlevélképpel, már mehetsz is, csak akkor jön élő határőr, ha nem egyezik a kettő. Az online vásárolt vonat- és buszjegyeidet a mobilról olvassa be a kalauz. A központi azonosításon keresztül (Ügyfélkapu) egymillió hivatalos ügyet intézhetsz személyes jelenlét nélkül. Szolgáltatói szerződéseket köthetsz. A telefonoddal vagy az okosóráddal fizethetsz, nem kell bankjegykötegeket cipelned.
Persze vannak nálunk őskövületek, a bankok minden személyes megjelenésnél elkérik a személyit ÉS a lakcímkártyát is. Kérdésemre, hogy ez utóbbi miért, hiszen a lakcímkártya nem alkalmas személyazonosításra, a választ az, hogy CSAK, ez van a jogszabályban. Ugyanúgy tesznek pl. mobil és vezetékes szolgáltatók is, legutóbb egy szerződésmódosításnál (amihez a megyeszékhelyre másfél órát kellett utaznom, de nem szóltak, hogy kell lakcímkártya) csak nagyon húzódozva fogadták el a mobilon tárolt lakcímkártyát (minden fontosabb dokumentumom megvan a mobilon is). Ja, és a bankok be is szkennelik, és ha kifogásolom, akkor sajnos nem kötnek velem szerződést. A saját bankomnál csak (talán) kétévente kell személyesen megjelennem, ugyancsak előírt ügyfélazonosítsásra, egyébként semmit nem intézek bankoknál személyesen. (folyt)
izéke
@Shikari: es a rendőrnek hogy igazolod magad? Mivel a mobilod a személyid is? Senki nem áll veled szóba,hisz nem tudhatják,hogy valóban te az vagy akinek mondod magad. A rendőr max előállít és a kapitányságon tehetsz feljelentést de addigra már kifosztják a számládat,hitelt vesznek fel a nevedre,eladják a házadat,ismerve a rendőrség tempóját.
Lendkerék
(az előző folytatása) És mi van a veszélyeivel? Ahogy terjed a digitalizáció, úgy derülnek ki a(z előre nem kalkulálható) veszélyei, és úgy születnek sorra a védekezési megoldások.
Mi van, ha elveszted a mobilod, és a megtaláló vásárol vele? Hát állíts be bármilyen készülékvédelmet, amelyet fel kell oldanod, mielőtt az nfc használható lenne. Az ujjlenyomatodat biztosan nem tudja feltörni. Ha nem rendszeresen vásárolsz, állíts be olyan alacsony vásárlási összeget a kártyádra, amelyiknek az elvesztése nem fáj, ha esetleg mégis használná. Ha a bankod lehetővé teszi, nyiss második számlát díjmentes számlavezetéssel, és ha lakossági folyószámládra nagyobb összeg (fizetés, nyugdíj) érkezik, azonnal utald át azt a második számládra, amelyhez nincs bankkártya, és a főszámládon csak annyit tarts, amennyi éppen kell. A bankon belüli saját számlás utalásoknál jellemzően nincs bankköltség.
Az elvesztett mobil gyors letiltása jelenleg tényleg problémás, ha nem jutsz gyorsan hívási lehetőséghez, és nincs rá zárolásod, akkor gáz van. De egyre többet tudnak az okosórák, egyre többen is hordják, és lehet, hogy jön majd egy olyan fejlesztés, hogy az óráról is néhány lépésben lehetséges lesz. Vagy nem tudom.
Azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy a közösségi alkalmazásokhoz megadott személyes adataid gyakorlatilag nyilvánosak, vagyis a hekkerek bármit megtudhatnak ezekből. Ez ellen te csak egyet tehetsz, hogy nem regisztrálsz náluk, bár ha valamikor regisztráltál, majd törölted a fiókodat, az akkor is megmarad valamilyen eldugott zugában a netnek. Gondolt csak meg, azzal, hogy egyre több új alkalmazásban már nem kell új felhasználóként bejelentkezned, hanem megteheted a meglévő Google, facebook, stb. fiókoddal. Ha valaki szorgalmasan jegyezte, hogy kezdettől fogva hány alkalmazásba, honlapra, szolgáltatásba, stb. jelenkezett be, már bőven félezer felett járhat. És ezeken a helyeken mindenütt ott vannak személyes adatai.
izéke
@Lendkerék: az okosóra használatához szükséges a telefon közelsége a Bluetooth miatt,
Lendkerék
@izéke: Ma még. De holnap már nem, mert lesz saját digitális SIM-kártyája ugyanazzal a hívószámmal.
tothjani
De ez is mint minden magyar találmány, hiszen tavaly egyik induló Párt azt ígérte, hogy győzelmük esetén bevezetik a digitális igazolványokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.