Az ukrán parlament első olvasatban támogatta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja az Oroszországgal kapcsolatban álló vallási szervezetek tevékenységét Ukrajnában. Eszerint betilthatják a Moszkva által kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) működését – hozta nyilvánosságra csütörtökön Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

Az ukrán parlament elfogadta a törvényjavaslatot: betilthatják a Moszkvával kapcsolatban álló egyházakatAndriy ANDRIYENKO / AFP

Az előterjesztés mellett 267 képviselő szavazott a 450 tagú ukrán törvényhozásban. Viktorija Szjumar parlamenti képviselő saját Telegram-bejegyzésében hozzáfűzte, hogy az UPC védelmében szólalt fel Jurij Bojko, a betiltott Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Az Életért párt volt társelnöke, és Artem Dmitruk, akit kizártak a Nép Szolgája kormánypárt frakciójából.

Kijev azzal vádolja az UPC-t, hogy aláássa Ukrajna egységét, és kapcsolatban áll az Orosz Ortodox Egyházzal (RPC), amely szerinte támogatja Moszkva Ukrajna elleni háborúját.

Az UPC kitart amellett, hogy 2022 májusában, a háború kezdete után három hónappal függetlennek nyilvánította magát az RPC-től.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóirodája csütörtökön hivatalos honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy az orosz ortodox egyház saját katonai magánvállalatokat hoz létre Oroszország területén, s ezek a moszkvai patriarchátus utasítására a hívők között zsoldosokat toboroznak és képeznek ki Ukrajna elleni bevetésre.

A közlemény szerint a biztonsági szolgálat dokumentálta, hogy egy ilyen katonai magánvállalat működik például a szentpétervári kronstadti haditengerészeti székesegyházban.

A katedrális falain belül az egyházi intézmény tagjai híveket toboroznak, akiket besoroznak a megszálló csapatokba. A potenciális jelöltek kiválasztásakor előnyben részesítik azokat a férfiakat, akik már szolgáltak az agresszor ország katonai egységeiben, és rendelkeznek harci tapasztalattal. Miután a zsoldosokat bejegyzik a magánsereg soraiba, katonai kiképzésen vesznek részt az orosz különleges szolgálatok oktatóinak irányítása alatt. Az újoncok harci kiképzését úgy álcázzák, hogy az oktatás kizárólag a katedrális falain belül, vagy speciális gyakorlótereken zajlik. Megállapítást nyert, hogy az ilyen katonai magánvállalkozásokat a Kremlhez közeli orosz pénzügyi és ipari csoportok finanszírozzák. A pénz az orosz ortodox egyház számláira kerül mint jótékonysági hozzájárulás, illetve templomépítésre nyújtott adomány

– fejtette ki az SZBU.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat hozzátette, hogy a dokumentált tények alapján "átfogó intézkedéseket tesz a feltárt bűncselekmények körülményeinek feltárására és az elkövetők felelősségre vonására".

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
A UPC már megszűnt, rég Vodafone van helyette ;)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kaszás
@KisTehen: Neked is, de nem sokáig, pár nap és Nagy Marha leszel és azokat viszik putyinka töltelékének,,,
izéke
@Shikari: csóváld a farkincádat bodrikutya,hátha a gazdád megcsavarja a füled és nem seggberúgás lesz a vacsorád :))))
jáger laszló
Nálunk ez a veszély nem fenyeget,mert nincsenek Moszkvával kapcsolatban álló 1házak szerencsére!!!
Ez a kapcsokat állami szinten működik.
csak ennyi
barátilag
J.L.
kaszás
@Shikari: Ne reklámozd a tudatlanságodat, a libsi ellenzéknek nincs gazdája, ellenben a fidessbirkáknak van, igy neked is,,,
Sakk Matt
A UPC már megszűnt, rég Vodafone van helyette ;)
simmering73
@KisTehen: Iványi Moszkva ügynöke? Nem lehet, hogy a viharos szél kifújta a maradék eszedet is, (szarvas)marha?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.