A Bundeswehr felkészül az Oroszország elleni fegyveres konfliktusra, az eszkaláció pedig heteken belül elkezdődhet, részletes forgatókönyv készült róla.

Putyin támadására készül Németország

Jönnek. Forrás: Pixabay

Egy, a Bild által megszerzett titkos kiképzési forgatókönyv lépésről lépésre, hónapról hónapra felvázolja, hogyan kell a NATO-nak megvédenie magát ebben az esetben.

A forgatókönyv szerint már idén februárban sor kerülhet a NATO és Oroszország közötti eszkalációra, több tízezer német katona bevetésével – írja a Blikk.

A forgatókönyv szerint az eszkaláció heteken belül, 2024 februárjában kezdődne el. Ez azt okozná, hogy Oroszország ekkor újabb mozgósítási hullámot indítana, 200 ezer orosz katonát soroznának be. Ezek után Putyin hadserege tavasszal újabb nagyobb offenzívát indítanának Ukrajna ellen, fokozatosan felőrölné az ukrán hadsereget, Zelenszkij ekkor már egyre kevesebb támogatást kapna a Nyugattól. Ezután Oroszország 2024 nyarára egyre erősebben támadná a Nyugatot is. A forgatókönyv szerint Putyin először válságot idézne elő a Baltikumban, hogy tovább nőjön a feszültség Lettországban, Litvániában és Észtországban.

Oroszország kihasználná a káoszt, amit ürügyként használna fel a támadásokhoz és a lengyel és a litván határon mozgósítana. Arról is írnak, hogy Oroszország rakétákat telepítene Kalinyingrádba.

Putyin stratégiailag fontos célpontja a Suwalki-folyosó – a Fehéroroszország és a Németországtól a második világháború után a Szovjetunió által elfoglalt Königsberg közötti keskeny lengyel-litván folyosó – elfoglalása lenne. A Bundeswehr forgatókönyve szerint 2024 decemberétől rengeteg halálos áldozattal járó zavargást idéznének elő a térségben, végül pedig elfoglalnák azt.

Az orosz hadműveletet Joe Biden amerikai elnök lehetséges leváltása idejére időzítenék, amikor az USA néhány hétre vezető nélkül maradna. Oroszország így megismételné a 2014-es kelet-ukrajnai akciót.

2025 tavaszára Oroszország egyre tovább erősítené jelenlétét Baltikumban. A NATO pedig fegyveres akcióról döntene, hogy megakadályozza a Suwalki-folyosó orosz kézre kerülését. A dokumentum szerint a NATO 300 ezer katona, köztük 30 ezer német bevetését kalkulálta.

A német védelmi minisztérium szóvivője a hírre úgy reagált, hogy az ilyen forgatókönyvek elkészítése a mindennapi katonai tevékenység része.

Forrás: Blikk, Bild
Fotó: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.