A délnyugat Ukrajnával szomszédos Moldova területén eszkalálódhat fegyveres összecsapássá a központi kormányzat, illetve az úgynevezett Dnyeszter Menti Köztársaság nevű, Moldovából de facto kivált terület éles szembenállása.

A szakadár „köztársaság”, Transznisztria képviselői szerdán arra hívták fel az orosz parlamentet, hogy hozzanak intézkedéseket az entitás védelme érdekében a moldovai központi kormányzat által bevezetett „gazdasági blokád” elhárítása érdekében.

Ukrajna egyik nyugati szomszédjában robbanhat ki a következő háború

A szakadár köztársaság címere     Fotó: euronews.com

Gazdasági blokádon a Moldovában január elsején életbe lépett vámkódexet értik, melyben a chisinaui központi kormányzat eltörölte a szakadár területen működő vállalatok vámkedvezményeit.

Tiraszpol elsősorban diplomáciai támogatást szeretne kapni Moszkvától, miközben az orosz politikai vezetés azt remélte, a Dnyeszter Menti Köztársaság hivatalosan is kéri majd felvételét az Oroszországi Föderációba. Utóbbira – mely kísértetiesen hasonlítana a kelet-ukrajnai szakadár „köztársaságok” a Luganszki-, illetve a Doynyecki Köztársaság két évvel ezelőtti aktusára, egyelőre nem került sor. Mint ismert, az orosz parlament a 2022-es év elején jóváhagyta a szakadár „államok” felvételét, amit követően Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

Ukrajna egyik nyugati szomszédjában robbanhat ki a következő háború

Térkép: euronews.com

Transznisztia 1991-ben szakadt ki önhatalmúlag Moldovából, területén 1991-94 között harcok folytak. A többségében oroszok által lakott, Ukrajnával határos kelet-moldovai területen jelenleg nagyságrendileg 1500 orosz békefenntartó állomásozik.

Moldova Európa egyik legszegényebb állama, hosszú ideje politikai instabilitás jellemzi az európai integrációt zászlajára tűző kis országot. A moldáv többség EU- illetve NATO-tagságot szeretne, mintegy biztonsági garanciaként a jövőre nézve, miközben az orosz , illetve gagauz kisebbségek inkább Moszkva felé húznak.

Mivel sem Moldova, sem annak szakadár régiója nem határos Oroszországgal, egy fegyveres konfliktus során Moszkva nem tudná hatékonyan segíteni a kis létszámú, gyengén kiképzett fegyveres erővel rendelkező, kis orosz kontingenssel kiegészített tiraszpoli erőket. Tiraszpol és Moszkva attól tart, hogy egy esetleges moldovai fegyveres konfliktusba az ukrán hadsereg is beavatkozna a chisinaui központi kormány oldalán.

Forrás: Portfolio

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Ismerős az eljárás szovjet időkből!
"Baráti segítségnyújtás" volt a fedőneve a következményének...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Ismerős az eljárás szovjet időkből!
"Baráti segítségnyújtás" volt a fedőneve a következményének...
KisTehen
@Dr. Proktor: ja ... és ukránok abban is részt vettek
KisTehen
@Dr. Proktor: csak orosz oldalon

HAHAHA
Csizmás Kond
A nató szakemberei már hónapok óta edzik romániába a moldvai zavargáskeltőket...
Sakk Matt
@KisTehen: Emlékezz a felmenőidre! '68
magyarigeza
@Dr. Proktor: Nekem erről az jut eszembe, mikor a gyarmatosító Amerika,
és az USA vezette NATO terroristaszervezet viszi a bombákat más országokba.
Teljesen különálló szuverén országok életébe avatkoznak be valami mondva csinált indokkal, esetleg féligazsággal. Mondván, hogy "exportálják a demokráciát". Csak hát ezt senki nem kérte tőlük.

Az láthattuk a történelemben, hogy mekkora megelégedettséget váltott ki a "felszabadított" országok lakóiból, ez az álszent élősködő, országerőforrásait kifosztó amerikai "békebombázás, békehadsereg jelenléte".

Az ottani őslakosság mai napig amerikai zászlókat éget.
Peller Anikó
Nna kibújtak a lukból a moldáv nácik, lehet menni nácitlanítani.

De a fene egye meg az ukrán nácik a mai napig sem fogytak még el? Mert a nácitlanítás már 2 éve gőzerővel folyik Ukrajnában.
Dr. Proktor
@KisTehen: Nem vagy valami okos, de javadra írom hogy ezzel tisztában vagy hiszen nyíltan válalod!
Ukrajna akkor a Szovjetunió volt, Magyarország pedig a Varsói Szerződés része, így mi is bevonultunk "baráti segítségnyújtásra" Csehszlovákiába...
Tudod? Szezon és fazon tipikus esete amit te keversz a sezlonoddal és a kis falloszoddal!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.