Ma fogadhatja el az uniós képviselő-testület az európai médiaszabadságról szóló törvényt, melynek kidolgozásakor állítólag Magyarország is inspirálta az Európai Bizottságot. A Fidesz brüsszeli cenzúratörvény megalkotásával vádolja az uniós döntéshozókat.

Az európai médiaszabadság-törvényről kedden tartottak parlamenti vitát Brüsszelben, ahol Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért felelős alelnöke azt mondta, az csak „azokat fenyegeti, akik az állam hatalmát, pénzügyi hatalmát is arra akarják felhasználni, hogy a médiát maguk alá gyűrjék” – írta meg a Népszava.

Törvénybe foglalná a közmédia függetlenségét az Európai Bizottság – A kormány cenzúrát kiált

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fotó: MTI

Jourová szerint a szabályok kidolgozásában több tagállam inspirálta a törvényt előtrjesztő Európai Bizottságot, köztük Magyarország is.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő véleménye szerint ugyanakkor az uniós döntéshozók a jogszabállyal a „brüsszeli cenzúratörvényt” alkották meg, amely „újabb beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába”.

A törvényt várhatóan szerdán fogadja el a brüsszeli képviselő-testület, majd a tagállamok formális jóváhagyását követően kihirdetik az EU Hivatalos Közlönyében. Előírásait a kihirdetéstől számított 15 hónapon belül kell kötelezően alkalmazni - tudta meg az Index.

A törvény többek között kitér arra, hogy a nemzeti hatóságok nem telepíthetnek kémprogramokat az újságírók elektronikus eszközeire, és azt is előírja, hogy a közszolgálati médiának függetlennek kell lennie mindenféle politikai érdektől.

Mint írják, a rendelet hatálybalépését követően valamennyi médiaszolgáltatónak hozzáférhetővé kell tennie a tulajdonosi struktúrájára vonatkozó információkat egy nemzeti adatbázisban; be kell jelentenie a számára juttatott állami reklámok teljes éves összegét, valamint a hatóságoktól vagy harmadik országoktól kapott reklámbevételeket; és a tagállamok kötelesek lesznek felmérni a médiapiaci koncentráció hatásait.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rücsü41
Most meg lesz szabályozva hogy hogyan működjön a média, és ezt a kormány rühelli, hogy nem ő szabályoz!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pusztai
@csak úgy...: majd meglévő ner céget kötelez a fidesz média támogatására közvetítővel.
KisTehen
@Nessy: az oroszok ukrajnában is szabadon grasszálnak, mama
Pusztai
@Nessy: nemcsak szerverein, hanem élőben a szerv épületeiben.
KisTehen
@Nessy: és mint kiderült, a német hadsereget is gond nélkül lehallgatják ... :)

a gond csak ott van, hogy az usa elvileg a szövetségesünk
Nessy
@KisTehen: Az oroszok is?? Különben a németek oldjáj meg a problémáikat. Engem az itt és most érdekel!
KisTehen
@Nessy: ha a németeknek nem sikerül, miért várod el ezt egy gyengébb országtól?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.