Túl későn született meg a döntés a nem-harcoló személyzet afganisztáni evakuálásáról 2021. nyarán – hangoztatták az Egyesült Államok hadseregének korábbi vezetői a halálos áldozatokkal járó afganisztáni kivonulásról szóló kongresszusi meghallgatáson.

Kenneth McKenzie nyugalmazott tábornok, az amerikai Központi Parancsnokság volt vezetője, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok egykori irányítója a Képviselőház külügyi bizottsága előtt azt mondta, a hadsereg figyelmeztette a döntéshozókat, így a Biden-adminisztrációt a kivonulás sebességével kapcsolatos veszélyekre.

Afganisztán: Túl későn döntött Washington a nem-harcoló személyzet kivonásáról – ez vezetett a tragédiához

Kabul, 2021 nyara. Forrás: Wikipedia

A korábbi főtiszt azt mondta, egy hónappal a kabuli repülőtér kaotikusnak tartott kiürítése előtt jelezte aggályait a külügyminisztériumnak – írja az MTI.

A külügyminisztérium cselekvésének tempója, amely az amerikai és egyes afgán állampolgárok kimenekítését érintette, elmaradt a védelmi tárca, a Pentagon lépéseinek sebességétől, utóbbiak a katonai személyzet és felszerelés kivonásáért feleltek.

Mark Milley nyugalmazott tábornok, az amerikai hadsereg egyesített vezérkarának korábbi parancsnoka a törvényhozók előtt az evakuációról szóló parancs végrehajtását sikeresnek értékelte, ugyanakkor egyetértett azzal, hogy az adminisztráció döntése túl későn született.

Emellett kifejtette, többet lehetett volna tenni a káosz elkerülése érdekében. Előnyösebb lett volna, ha 2500 amerikai katona továbbra is Afganisztánban marad segítve a válság diplomatikus rendezését. Mark Milley kijelentette, hogy véleménye szerint az afgán biztonsági erők összeomlása 2021. augusztusában nem következik be, ha az amerikai különleges erők egységei változatlanul ott lettek volna a háttérben.

Az Egyesült Államok katonai erőinek kivonása idején és azt követően, 2021 augusztusában a kabuli repülőtérről evakuálták az amerikai állampolgárokat, és a velük együttműködő afgánokat, miközben a tálibok már átvették az ország irányítását. Az akciónak számos halálos áldozata volt, többi között az a 182 ember, aki a repülőtér közelében elkövetett öngyilkos merényletben vesztette életét. Köztük 13 amerikai katona is volt, akik még az országban tartózkodtak az evakuálás támogatása céljából.

Az evakuáció során mintegy 200 ezer embert sikerült kimenekíteni Afganisztánból, ami egyben az amerikai erők csaknem 20 éves afganisztáni missziójának lezárását is jelentette. A 2001. szeptember 11-e után indított amerikai katonai jelenlétnek mintegy 2000 amerikai katonaáldozata volt két évtized alatt.

A közép-ázsiai országból való kivonulás kaotikus viszonyai hatalmas csapást jelentettek az Egyesült Államok, illetve a Biden-adminisztráció nemzetközi megítélésére vonatkozóan. Joe Bidenre hazájában is visszaütött a művelet sikertelensége: az elnök népszerűségi indexe zuhanórepülésbe váltott 2021 nyarán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.