Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló törvényt, ami május 16-án lép hatályba. A törvény nem foglalkozik sem a rotációval, sem a már több mint két éve harcolók leszerelésével. Ezekre vonatkozóan külön törvénytervezetet készítenek elő. Decemberben Zelenszkij elnök még fél millió katona behívásának szükségességéről beszélt. Azóta ezen finomítottak, de az új számokat, azt, hogy pontosan hány embert kívánnak behívni, egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A törvény nem foglalkozik a leszerelés lehetőségével, viszont tartalmaz ösztönző elemeket, például készpénzjutalmat az azt kiérdemlő  katonáknak.

Zelenszkij meghozta a döntést – ez sok mindent megváltoztat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: Denison Forum

Zelenszkij elnök többször kijelentette, hogy Ukrajna nem lesz képes megvédeni magát további amerikai támogatás nélkül. A múlt hétre hiány lépett fel légvédelmi rakétákból, így az orosz erők megsemmisítő csapást tudtak mérni a Kijevi régió legnagyobb erőművére.

Olaf Scholz német kancellár, háromnapos kínai látogatását befejezve közölte, kedden arra kérte Hszi Csin-ping kínai államfőt, gyakoroljon nyomást Oroszországra a háború befejezése érdekben.

"Számomra nagyon fontos, hogy világossá váljon, Putyin nem folytathatja úgy ezt az inváziót, ahogyan elkezdte. Nincs semmi, ami ezt a háborút indokolná. Az is fontos, hogy egyértelmű legyen: a partnereink Oroszországnak ne szállítsanak fegyvereket.” 

- fogalmazott a kancellár.

Ukrajna mind a lőszerszállítmányok terén, mind a képzett katonák vonatkozásában hiányt szenved. A májustól hatályba lépő mozgósítási törvény nem foglalkozik sem a rotációval, sem a már több mint két éve harcolók leszerelésével. Ezekre vonatkozóan külön törvénytervezetet készítenek elő. Decemberben Zelenszkij elnök még fél millió katona behívásának szükségességéről beszélt. Azóta ezen finomítottak, de az új számokat, azt, hogy pontosan hány embert kívánnak behívni, egyelőre nem hozták nyilvánosságra – írja az Euronews.

Forrás: Euronews.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
@SÍva: akkor putyint is küldhetnéd ilyen elánnal a frontra,meg orbánt is...sőt,az összes zsarnok idiótát bezárni egy késsel egy stadionba és csak egy jöhet ki élve. Ki lenne az? putyin,orbán,kimjongun,erdogan,hszicsping,esetleg valamelyik arab vagy afrikai esetleg latin-amerikai lenne a nyertes?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Mi köze Zelenszkijnek a mohácsi csatához!
Abszolút semmi
pontosan ennyi!
barátilag
J.L.
SÍva
@izéke: Ne felejtsd ki Macront, az indiait, a jelenlegi németet és a többit sem aki vígan küldené más gyerekét a húsdarálóba! Az igazságos az lenne, ha tényleg minden be lehetne zárni mondjuk a felcsúti arénába és megmondani, hogy tényleg csak egy maradhat! Mi hétköznapi emberek mindenképpen nyernénk!
SÍva
@fideszes gyökér: El lehetett volna kerülni az egész háborút ha betartottak volna egy bizonyos egyezményt és a nemzetiségeket békén hagyták volna élni! Nem került volna sor az oroszok lakta régiók elszakadására stb. stb. De tudod ilyen az amikor az országok hagyják, hogy más érdekeket kiszolgáló más nemzetiségű kormányok irányítsák akiknek nem fontos a hétköznapi emberek élete, békéje! Na most lehet köpködni!
Dr. Proktor
@Őrnagy: 56' is puccskisérlet volt?
Gyagyás...
Dr. Proktor
@Őrnagy: Ne reklámozd a tudatlanságodat, nem tesz jót az amúgysem fényes imidzsednek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.