Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló törvényt, ami május 16-án lép hatályba. A törvény nem foglalkozik sem a rotációval, sem a már több mint két éve harcolók leszerelésével. Ezekre vonatkozóan külön törvénytervezetet készítenek elő. Decemberben Zelenszkij elnök még fél millió katona behívásának szükségességéről beszélt. Azóta ezen finomítottak, de az új számokat, azt, hogy pontosan hány embert kívánnak behívni, egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A törvény nem foglalkozik a leszerelés lehetőségével, viszont tartalmaz ösztönző elemeket, például készpénzjutalmat az azt kiérdemlő  katonáknak.

Zelenszkij meghozta a döntést – ez sok mindent megváltoztat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: Denison Forum

Zelenszkij elnök többször kijelentette, hogy Ukrajna nem lesz képes megvédeni magát további amerikai támogatás nélkül. A múlt hétre hiány lépett fel légvédelmi rakétákból, így az orosz erők megsemmisítő csapást tudtak mérni a Kijevi régió legnagyobb erőművére.

Olaf Scholz német kancellár, háromnapos kínai látogatását befejezve közölte, kedden arra kérte Hszi Csin-ping kínai államfőt, gyakoroljon nyomást Oroszországra a háború befejezése érdekben.

"Számomra nagyon fontos, hogy világossá váljon, Putyin nem folytathatja úgy ezt az inváziót, ahogyan elkezdte. Nincs semmi, ami ezt a háborút indokolná. Az is fontos, hogy egyértelmű legyen: a partnereink Oroszországnak ne szállítsanak fegyvereket.” 

- fogalmazott a kancellár.

Ukrajna mind a lőszerszállítmányok terén, mind a képzett katonák vonatkozásában hiányt szenved. A májustól hatályba lépő mozgósítási törvény nem foglalkozik sem a rotációval, sem a már több mint két éve harcolók leszerelésével. Ezekre vonatkozóan külön törvénytervezetet készítenek elő. Decemberben Zelenszkij elnök még fél millió katona behívásának szükségességéről beszélt. Azóta ezen finomítottak, de az új számokat, azt, hogy pontosan hány embert kívánnak behívni, egyelőre nem hozták nyilvánosságra – írja az Euronews.

Forrás: Euronews.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
@SÍva: akkor putyint is küldhetnéd ilyen elánnal a frontra,meg orbánt is...sőt,az összes zsarnok idiótát bezárni egy késsel egy stadionba és csak egy jöhet ki élve. Ki lenne az? putyin,orbán,kimjongun,erdogan,hszicsping,esetleg valamelyik arab vagy afrikai esetleg latin-amerikai lenne a nyertes?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SÍva
Talán a fronton kellene megmutatnod a sleppeddel együtt, hogy mit tudtok!
jáger laszló
Zelenszkij döntött!!1 kis ideig még húzza!!
csak ennyi
barátilag
fideszes gyökér
@SÍva: a buzi fos magyar slepp is ott rohadt volna meg 1526-ban!
Retkek voltak az egri várvédők is!

Éljen a Felcsút!
De ne a falu, hanem fodbalcsapat!
izéke
@SÍva: akkor putyint is küldhetnéd ilyen elánnal a frontra,meg orbánt is...sőt,az összes zsarnok idiótát bezárni egy késsel egy stadionba és csak egy jöhet ki élve. Ki lenne az? putyin,orbán,kimjongun,erdogan,hszicsping,esetleg valamelyik arab vagy afrikai esetleg latin-amerikai lenne a nyertes?
Dr. Proktor
Minden haza védelme állampolgári kötelesség...
Hogy is mondta valaki? "A haza mindenek előtt..."
Őrnagy
Fontos döntés Zelenszkijtől!
Még minimum 300.000 felesleges haott, de USA geopolitikai érdek ide vagy oda, amit Aresztovics (Zelenszkij egykori szinész társa és korábbi főtanácsadója) mondott ettől még marad:

"Ukrajna Oroszország barátja, vagy a része lesz"

Ez ugyan nem felel meg az USA geopolitikai érdekeinek, de Oroszországnak igan, a sokkal korábbi (de történelmi távlatban nézve tegnapi) Teheráni és Jaltai nagygyatalmi egyezményeknek meg pláne.
balos
@Dr. Proktor: Aki ezt mondta,életében sem volt még olyan helyzetben,aki ezt axiómát betartotta volna!Nem pofázni,hanem cselekedni!Ezt a 1526 is megmutatta!Oda a hűbér urak a cselédeket küldték meghalni!Az ilyen hitler félék meg elbújtak a " hatvan pusztai összerabolt" birtokukba!Itt is csak a hithülye nemzethy birkáik képesek hányni,mert a szart is sajnálják kihányni hiszen a csúti tömeggyilkosuké!
Őrnagy
@balos Seggfej: A mohács icsatában elesettek között volt Magyarország és Csehország királya és kb 500 nemes:

A csatában és a futás közben a királyon kívül elvesztek az egyházfők közül: Szalkai László esztergomi érsek, Tomori Pál kalocsai érsek és fővezér, Perényi Ferencz váradi, Móré Fülöp pécsi, Paksi Balázs győri, Csáholi Ferencz csanádi, Palinai György boszniai püspök; a főurak közül: Zápolya György szepesi gróf, a másik fővezér, Drágfi János országbíró, Ország Ferenc főudvarmester, Korlátkői Péter és Trepka András főajtónállók, Horváth Simon királyi főpincemester, Szécsy Tamás, Perényi Gábor, Sárkány Ambrus, Palóczi Antal, Czetrini Mátyás, Frangepán gróf, Bánfy Zsigmond, Hampó Ferencz, Batthyányi János, a cseh Schlick István s több más cseh és morva úr. Az ország birtokos nemesei közül: Balázsi Ferenc, Tarczay Miklós, Paksy János, Istvánfy János, Várady Imre, Podmaniczky Mihály, Orlovsics György zengi kapitány, Aczél István pozsonyi várnagy, Pogány Zsigmond, Tornally János, Kállay János és István, Forgács Miklós. Ezeken kívül körülbelül 500 birtokos és nemes.
Dr. Proktor
@Őrnagy: ... és a budapesti egyezmény? Melyben Ukrajna lemondott többszáz atomtöltetéről és több mint 2500 harci gépéről? Cserébe határainak sérthetetlenségéért...
Dr. Proktor
@Maccska: Rugdosta az alvó medvét? Elfoglalta volna 2014-ben Oroszország egy részét?
Te beteg vagy vagy már kora reggel részeg? Esetleg Здравствуй?
jáger laszló
Mi köze Zelenszkijnek a mohácsi csatához!
Abszolút semmi
pontosan ennyi!
barátilag
J.L.
SÍva
@izéke: Ne felejtsd ki Macront, az indiait, a jelenlegi németet és a többit sem aki vígan küldené más gyerekét a húsdarálóba! Az igazságos az lenne, ha tényleg minden be lehetne zárni mondjuk a felcsúti arénába és megmondani, hogy tényleg csak egy maradhat! Mi hétköznapi emberek mindenképpen nyernénk!
SÍva
@fideszes gyökér: El lehetett volna kerülni az egész háborút ha betartottak volna egy bizonyos egyezményt és a nemzetiségeket békén hagyták volna élni! Nem került volna sor az oroszok lakta régiók elszakadására stb. stb. De tudod ilyen az amikor az országok hagyják, hogy más érdekeket kiszolgáló más nemzetiségű kormányok irányítsák akiknek nem fontos a hétköznapi emberek élete, békéje! Na most lehet köpködni!
Őrnagy
@SÍva: A háborút nem lehetett sehogyan elkerülni, mert az USA mindenképpen meg akarta (szerette volna) szerezni a Fekete tenger feletti ellnőrzést a hatalmas gázmezők miatt, a keletukrajnai nyersanyag és ritkaföldfém bányák feletti ellenőrzést, továbbá a továbbá az USA spekulánsoknak kellenek a világ legjobb feketeföldjei Ukrajnában!
Ezért volt a Majdani puccs, és a háború kiprovokálása!
Az oroszok pedig már nem annyira hülyék mint Gorbacsov és Jelcin idejében!
Őrnagy
@Dr. Proktor Gyagyás: A Budapesti egyezmény nem tartalmazta a Majdani puccs engedélyezését, és az USA gyarmatosítás engedélyezését!

A háborút nem lehetett sehogyan elkerülni, mert az USA mindenképpen meg akarta (szerette volna) szerezni a Fekete tenger feletti ellnőrzést a hatalmas gázmezők miatt, a keletukrajnai nyersanyag és ritkaföldfém bányák feletti ellenőrzést, továbbá a továbbá az USA spekulánsoknak kellenek a világ legjobb feketeföldjei Ukrajnában!
Ezért volt a Majdani puccs, és a háború kiprovokálása!
Az oroszok pedig már nem annyira hülyék mint Gorbacsov és Jelcin idejében!
Dr. Proktor
@Őrnagy: 56' is puccskisérlet volt?
Gyagyás...
Őrnagy
@Dr. Proktor Gyagyás: 1956 egy összettebb esemény volt. A CIA, a KGM és a MOSZAD ügynökei is közreműködtek a lázadásban, majd a Szuezi válság miatt 1956 október 30-án az USA jegyzékben biztosította Hruscsovot, hogy a Jaltai egyezmény értelmében a "Magyar ügy" rendezésébe nem szól bele, nekik elég a Szuezi válság!
Amúgy minden ellenkező híresztelés ellenére kommunista belharc tört ki 1956-ban a nem kommunista emberek hülyítése mellett.
Nagy Imre öskommunistát állították a lázadó kommunisták élére a rákosista kommunisták ellenében.
Nagy imre Kettős szovjet -magyar állampolgár volt, a Magyar Kommunista párt tagja, és a szovjet titkosszolgálatnak, az NKVD-nek az ügynöke "Vologya" fedőnévvel.
Akik nem tudták, ki kicsoda, csak visszaélve a szabadságvágyukkal azok széles tömegeis is belerángatták a kommunista belharcba.
Őrnagy
@Dr. Proktor Gyagyás: Az 1956-os események előzményeiről, okairól és lefolyásáról, a kirobbantók hovatartozásáról és különböző érdekviszanyairól a történészek és a politika is a mai napig folyamatosa hazudik politikai érdekből.
Te gyagyás meg vagy nagyon tudatlan Gyagyás vagy, vagy te is csak folyamatosan hazudozni jársz a kommentfelületre!
Dr. Proktor
@Őrnagy: Ne reklámozd a tudatlanságodat, nem tesz jót az amúgysem fényes imidzsednek...
Őrnagy
@Dr. Proktor Gyagyás: A tényeket le lehet tagadni Gyagyás, addhatod a hülyét Gyagyás, de a tények makacs dolgok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.