Elfogadta a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje azt a jelentést, mely szerint 1995-ben Srebrenicában nem történt népirtás, és nem pontos az ott meggyilkoltak számára vonatkozó adat sem. A boszniai szerbek álláspontja szerint ugyanis legfeljebb 3 ezer embert gyilkoltak meg szerb szabadcsapatok 1995-ben a kelet-boszniai kisvárosban.

A legolvasottabb boszniai hírportál, a Klix.ba beszámolója szerint a boszniai szerbek parlamentje egyhangúlag fogadta el a jelentést, mely szerint a Srebrenicában történtekre nem használható a népirtás kifejezés. A boszniai településen ugyanis nem több mint nyolcezer, hanem 1500-2000, legfeljebb 3000 embert gyilkoltak meg – írja a a 24.hu

És ezek Orbán Viktor szövetségesei – A boszniai szerbek tagadják a srebrenicai népirtást

Bosnyák temető Srebrenicában, az 1995-ös népirtás helyszínén Fotó: Wikipedia

Srebrenicában népirtás történt 1995-ben

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muszlim férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan meggyilkoltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletében népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb tömeggyilkosságnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint borzasztó bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de azokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

A boszniai háborúban 1992 és 1995 között mintegy 35 ezer ember tűnt el, közülük 7600-at máig keresnek. Legtöbbjüknek Srebrenica környékén veszett nyoma.

Radovan Karadzicot és Ratko Mladicot, a mészárlás fő felelőseit életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték Hágában

Szerbia 2008-ban és 2011-ben fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és a „Balkán mészárosának” nevezett Ratko Mladic boszniai szerb hadseregparancsnokot. Mindkettőjüket életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bírói testület.

A Nemzetközi Törvényszék és a nemzeti bíróságok eddig több mint ötven vádlottat ítéltek el összesen több mint 700 év börtönbüntetésre. A Srebrenicában történtekért a legtöbb ítéletet boszniai bíróságok mondták ki, de Hágában, Szerbiában és Horvátországban is születtek ítéletek.

A téma azért került újra napirendre, mert az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) egyes tagországai határozatot szeretnének megszavazni, amellyel július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánítanák, ezzel pedig Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetése nem ért egyet.

A boszniai szerb elnök szerint a bosnyák muszlim elit öngólt lőtt

Milorad Dodik boszniai szerb elnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a „bosnyák muszlim elit” komoly öngólt rúgott az ENSZ-határozat beterjesztésével, a népirtás ugyanis nem történt meg. – Ha megtörtént volna, akkor nem kellene állandóan felhozni ezt a témát. A bírósági ítéletek egyénekre vonatkoznak, nem egy népre – magyarázta.

Milorad Dodik Vlagyimir Putyint és Orbán Viktort is kitüntette

Milorad Dodik tavaly kitüntetést adományozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, majd idén Orbán Viktornak is. A magyar miniszterelnök az elismerés átvételekor arról beszélt, hogy „ez a szeretet kifejezése, a barátság kifejezése, nem egyszerű államközi aktus. Érzelem és a kölcsönös jövőbe vetett optimizmus is van a kitüntetésben.” Hozzátette, azért állt ki a szerbek mellett, mert a szerbekkel szemben a nemzetközi politikai igazságtalan.

Vucic: Szerbia minden eszközzel harcolni fog az ENSZ határozattervezete ellen

Aleksandar Vucic szerb elnök a tervezett ENSZ-határozat kapcsán arról beszélt, Belgrád minden eszközzel harcolni fog a határozat elfogadása ellen, amely szerinte az egész szerb népet népirtónak minősítené.

Csütörtök este Banja Lukában a határozat elleni nagygyűlést tartottak A boszniai Szerb Köztársaság hív téged címmel.

Forrás: 24.hu, MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Azok után, hogy O1G és bandája aljas, hazaáruló módon Putyint szolgálja az Ukrajna elleni agresszióban, azok után már ez sem meglepő!
A hülyemagyar maffiahívőknek megfelel ez a politika, de a normális többség szégyenkezik ezek miatt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
Nem történt népírtás mert nem pontos az adat?
Ja, hogy nem vezettek jegyzőkönyvet?
KisTehen
hirosima és nagaszaki se volt népirtás
m73
@Géza: és te mit érdemelnél barom?:-)
m73
@KisTehen: egy fasiszta csürhe provokálta ki a két atombombát,de legalább így megmenekült több millió ember. Látszik hogy egy marha vagy:-) mert,ha ember lennél, akkor nem írnál ide ekkor baromságot:-)
teuton
@KisTehen: Analfabeta! Tanulj meg olvasni, nem csak Nagy Marhakent felböfögni! A "nepirtas" egy nep/nemzetiseg elleni büncselekmeny! A 2. VHban nem ez törtent, hanem haboru volt es igy sokkal gyorsabban vege lett, nem került meg több millio aldozatba! Egyebkent pedig olvass utana -majd ha ugy kb. 20 ev mulva megtanulsz szotagolni!- mit csinaltak a magyar katonak az ukrajnai Csernihivben 1943ban!!!
Dr. Proktor
@m73: Ha marha hát marha - az ő választása! Szülei a hibásak hogy nem iskoláztatták, helyette vitték a boltokba lopni tanítani...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.