Elfogadta a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje azt a jelentést, mely szerint 1995-ben Srebrenicában nem történt népirtás, és nem pontos az ott meggyilkoltak számára vonatkozó adat sem. A boszniai szerbek álláspontja szerint ugyanis legfeljebb 3 ezer embert gyilkoltak meg szerb szabadcsapatok 1995-ben a kelet-boszniai kisvárosban.

A legolvasottabb boszniai hírportál, a Klix.ba beszámolója szerint a boszniai szerbek parlamentje egyhangúlag fogadta el a jelentést, mely szerint a Srebrenicában történtekre nem használható a népirtás kifejezés. A boszniai településen ugyanis nem több mint nyolcezer, hanem 1500-2000, legfeljebb 3000 embert gyilkoltak meg – írja a a 24.hu

És ezek Orbán Viktor szövetségesei – A boszniai szerbek tagadják a srebrenicai népirtást

Bosnyák temető Srebrenicában, az 1995-ös népirtás helyszínén Fotó: Wikipedia

Srebrenicában népirtás történt 1995-ben

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muszlim férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan meggyilkoltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletében népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb tömeggyilkosságnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint borzasztó bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de azokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

A boszniai háborúban 1992 és 1995 között mintegy 35 ezer ember tűnt el, közülük 7600-at máig keresnek. Legtöbbjüknek Srebrenica környékén veszett nyoma.

Radovan Karadzicot és Ratko Mladicot, a mészárlás fő felelőseit életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték Hágában

Szerbia 2008-ban és 2011-ben fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és a „Balkán mészárosának” nevezett Ratko Mladic boszniai szerb hadseregparancsnokot. Mindkettőjüket életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bírói testület.

A Nemzetközi Törvényszék és a nemzeti bíróságok eddig több mint ötven vádlottat ítéltek el összesen több mint 700 év börtönbüntetésre. A Srebrenicában történtekért a legtöbb ítéletet boszniai bíróságok mondták ki, de Hágában, Szerbiában és Horvátországban is születtek ítéletek.

A téma azért került újra napirendre, mert az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) egyes tagországai határozatot szeretnének megszavazni, amellyel július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánítanák, ezzel pedig Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetése nem ért egyet.

A boszniai szerb elnök szerint a bosnyák muszlim elit öngólt lőtt

Milorad Dodik boszniai szerb elnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a „bosnyák muszlim elit” komoly öngólt rúgott az ENSZ-határozat beterjesztésével, a népirtás ugyanis nem történt meg. – Ha megtörtént volna, akkor nem kellene állandóan felhozni ezt a témát. A bírósági ítéletek egyénekre vonatkoznak, nem egy népre – magyarázta.

Milorad Dodik Vlagyimir Putyint és Orbán Viktort is kitüntette

Milorad Dodik tavaly kitüntetést adományozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, majd idén Orbán Viktornak is. A magyar miniszterelnök az elismerés átvételekor arról beszélt, hogy „ez a szeretet kifejezése, a barátság kifejezése, nem egyszerű államközi aktus. Érzelem és a kölcsönös jövőbe vetett optimizmus is van a kitüntetésben.” Hozzátette, azért állt ki a szerbek mellett, mert a szerbekkel szemben a nemzetközi politikai igazságtalan.

Vucic: Szerbia minden eszközzel harcolni fog az ENSZ határozattervezete ellen

Aleksandar Vucic szerb elnök a tervezett ENSZ-határozat kapcsán arról beszélt, Belgrád minden eszközzel harcolni fog a határozat elfogadása ellen, amely szerinte az egész szerb népet népirtónak minősítené.

Csütörtök este Banja Lukában a határozat elleni nagygyűlést tartottak A boszniai Szerb Köztársaság hív téged címmel.

Forrás: 24.hu, MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Azok után, hogy O1G és bandája aljas, hazaáruló módon Putyint szolgálja az Ukrajna elleni agresszióban, azok után már ez sem meglepő!
A hülyemagyar maffiahívőknek megfelel ez a politika, de a normális többség szégyenkezik ezek miatt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Azok után, hogy O1G és bandája aljas, hazaáruló módon Putyint szolgálja az Ukrajna elleni agresszióban, azok után már ez sem meglepő!
A hülyemagyar maffiahívőknek megfelel ez a politika, de a normális többség szégyenkezik ezek miatt!
jáger laszló
Srebrenica csak 1 múló epizód volt a háborúban!?
Állítják a szerbek!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Géza
Mit érdemelnének a zsidók Gázáért?
Dr. Proktor
Nem történt népírtás mert nem pontos az adat?
Ja, hogy nem vezettek jegyzőkönyvet?
KisTehen
hirosima és nagaszaki se volt népirtás
m73
@Géza: és te mit érdemelnél barom?:-)
m73
@KisTehen: egy fasiszta csürhe provokálta ki a két atombombát,de legalább így megmenekült több millió ember. Látszik hogy egy marha vagy:-) mert,ha ember lennél, akkor nem írnál ide ekkor baromságot:-)
teuton
@KisTehen: Analfabeta! Tanulj meg olvasni, nem csak Nagy Marhakent felböfögni! A "nepirtas" egy nep/nemzetiseg elleni büncselekmeny! A 2. VHban nem ez törtent, hanem haboru volt es igy sokkal gyorsabban vege lett, nem került meg több millio aldozatba! Egyebkent pedig olvass utana -majd ha ugy kb. 20 ev mulva megtanulsz szotagolni!- mit csinaltak a magyar katonak az ukrajnai Csernihivben 1943ban!!!
Dr. Proktor
@m73: Ha marha hát marha - az ő választása! Szülei a hibásak hogy nem iskoláztatták, helyette vitték a boltokba lopni tanítani...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.