Minimális az esélye, hogy az oroszok egész Ukrajnát elfoglalják, ám ha ez mégis bekövetkezne, az óriási katasztrófa lenne egész Európa számára – mondta az rtl.hu-nak Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Magyarország hirtelen egy új „vasfüggöny” nyugati oldalán találná magát, a határon pedig rendszeressé válhatnának az orosz provokációk. A kárpátaljai magyarok közül sem sokan maradnának a szülőföldjükön, mivel Moszkva nagyságrendekkel rosszabbul bánik a kisebbségekkel, mint az ukrán vezetés.

A legrosszabb forgatókönyv Ukrajna teljes orosz megszállása lenne

Egészen apokaliptikus lenne Ukrajna számára egy teljes orosz megszállás, valószínűleg további, akár tízmillió feletti ukrán menekült árasztaná el Európát, a hazájukban alig maradna valaki és valami. Utána a területet Moszkvának pacifikálnia kellene, ebben az esetben minden 50 emberre kellene egy rendőr és/vagy katona. Nagyon erős oroszosítás venné kezdetét, Moszkva az ukrán identitás teljes elpusztítására törekedne. De ennél is van rosszabb forgatókönyv, a történelem során márt volt rá példa, Bucsa után nem lehet kizárni, hogy az oroszok népirtásba, etnikai tisztogatásba, vagy lakosságcserébe kezdenek – mondta Kaiser.

Rémlátomás – Ha az oroszok legyőzik és elfoglalják Ukrajnát, ezerszer rosszabb lesz a kárpátaljai magyarság sorsa

Fotó: Open Access Government

Magyarország számára ez azt jelentené, hogy közös határa lenne Oroszországgal, csak éppen most a vasfüggöny nyugati oldalán találnánk magunkat ebben az új hidegháborúban. Kaiser szerint lennének a határon bőven orosz provokációk – ahogy ezt a lengyelek, a finnek, vagy a balti államok már megtapasztalták –, még úgy is, hogy a magyar kormány általában konstruktív együttműködésre törekszik a Kremllel – írja az RTL.hu

A kárpátaljai magyarságból valószínűleg alig maradna valaki a szülőhelyén. Bármennyire is problémás volt az elmúlt években a kijevi kisebbségi politika, össze sem lehet hasonlítani azzal, ahogy Moszkva bánik a kisebbségekkel. Emiatt nem sokan akarnának maradni.

Moldova lenne Moszkva következő célpontja

Ukrajna teljes annektálása esetén Moszkva következő célpontja Moldova lenne, annak része ugyanis Transznisztria, ami az oroszok által támogatott szeparatisták irányítása alatt áll. Az háborús ürügy az ottani orosz kisebbség megsegítése lehetne, és pluszban ott vannak ötödik hadoszlopnak az oroszbarát gagauzok is.

Moldova után egy vagy több balti állam kerülhetne célkeresztbe

Moldova után sorra kerülhetne egy NATO-tagállam is, ugyanakkor Kaiser nem osztja azokat a félelmeket, hogy Putyin elnök ezt rövid idő alatt meglépné.

Kaiser szerint a NATO-nak ebben az esetben mindenképpen meg kellene védenie azt az országot – a legesélyesebb valamelyik balti állam elleni támadás lehetne –, mert ellenkező esetben a szövetség léte válna kérdésessé. Ugyanis az ötös cikkely értelmében bármelyik tagállam elleni támadás az egész NATO elleni támadásnak minősül. Ha nem sietne a többi tagállam a megtámadott segítségére, az a szövetség végét jelentené.

Ukrajna teljes elfoglalása nem tűnik valószínűnek

Ukrajna teljes elfoglalása csak abban az esetben válna lehetővé, ha totális ukrán katonai összeomlás következne be a frontvonalakon. Ha sikerül is egy orosz áttörés, előbb utóbb át kellene kelniük a Dnyeperen, ami az eddig elszenvedett orosz veszteségeket figyelembe véve – mind képzett élőerőben, mind haditechnikában – nehezen kivitelezhető – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Kijev válaszút előtt

Ha nagyon sokáig elhúzódik a háború, Ukrajna elveszítheti lakosságának egynegyedét, mivel az EU-ba menekültek hazatérésére egyre kisebb az esély. Ahogy Kaiser fogalmazott, ennél még egy rossz fegyverszünet is jobb. Az sem kecsegtet sok jóval, hogy az új ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij ugyanazt kezdte el hangoztatni, amit a leváltott elődje, Valerij Zaluzsnij. Szirszkij szerint az orosz vonalakat áttörni képes támadásra nem képesek, ha mégis megpróbálják, az ukrán hadsereg tartalékai megsemmisülnek.

Forrás: rtl.hu

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Elképzelem Orbánt és külügyérünket, amint a lárpátaljai magyarpk jogaiért vitába szállnak Putyinnal!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
m73
@Feller_Peti: ez van barom, amikor az apád a bátyád. Az anyád meg a nővéred:-) akkor 56-ban is ez történt balfaszkám? A megafonos kurvát:-)
FLETÓ
1. Telepítsék be az izraeli zsidókat, jobb lesz!!!
VAGY:
2. Telepítsék be a gázai 2,5 milliós lakosságot, jobb lesz!
Eddig 2 alternatívát javasoltam, elég liberális vagyok !!! Ja, megengedő VAGY!
Feller_Peti
@m73: a kurvaanyádat te Gyurcsányista vörösposztós Neoliberális NEOMARXISTA faszopó hazaáruló köcsög
:-)

Soros HAZAÁRULÓJA.
Feller_Peti
@Nanya: Beszartunk neolibernyák picsulikám??

Álmagyarkodó balfaszkám, szokjad, meg,
hogy van egy-két nemzet a tövedben aki a nyugati stílusú "mindent is megmagyarázunk-megérvelünk-relativizálunk"
fotel huszárkódást e-képpen díjazza:

i.ibb.co/6Xbyc0v/img1.jpg
i.ibb.co/JpYYT4m/img2.jpg

Bolsevik balfaszkám, én azt is megkérdezem tőled,
hogy a golyók hol vannak a töködből ...
De látom, sok ész se nincsen a fejedbe!

Nézz szét a térképen, és tanulj sokat a szomszédaidról,
Liberál Gyurcsányista belpesti balos HAZAÁRULÓ balfaszkám!
m73
@Feller_Peti: a kérdésre válaszolj te megafonos pedofil köcsög,a kurvaanyádat:-)
Nanya
@Feller_Peti: A kúrva tetves anyádat baszd szájba te köcsög. A vén luvnyával foglalkozz ,ne velem.
MIKOR JÖSSZ A GOLYÓSZÓRÓVAL ?

Vár a HUNTER !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.