Minimális az esélye, hogy az oroszok egész Ukrajnát elfoglalják, ám ha ez mégis bekövetkezne, az óriási katasztrófa lenne egész Európa számára – mondta az rtl.hu-nak Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Magyarország hirtelen egy új „vasfüggöny” nyugati oldalán találná magát, a határon pedig rendszeressé válhatnának az orosz provokációk. A kárpátaljai magyarok közül sem sokan maradnának a szülőföldjükön, mivel Moszkva nagyságrendekkel rosszabbul bánik a kisebbségekkel, mint az ukrán vezetés.

A legrosszabb forgatókönyv Ukrajna teljes orosz megszállása lenne

Egészen apokaliptikus lenne Ukrajna számára egy teljes orosz megszállás, valószínűleg további, akár tízmillió feletti ukrán menekült árasztaná el Európát, a hazájukban alig maradna valaki és valami. Utána a területet Moszkvának pacifikálnia kellene, ebben az esetben minden 50 emberre kellene egy rendőr és/vagy katona. Nagyon erős oroszosítás venné kezdetét, Moszkva az ukrán identitás teljes elpusztítására törekedne. De ennél is van rosszabb forgatókönyv, a történelem során márt volt rá példa, Bucsa után nem lehet kizárni, hogy az oroszok népirtásba, etnikai tisztogatásba, vagy lakosságcserébe kezdenek – mondta Kaiser.

Rémlátomás – Ha az oroszok legyőzik és elfoglalják Ukrajnát, ezerszer rosszabb lesz a kárpátaljai magyarság sorsa

Fotó: Open Access Government

Magyarország számára ez azt jelentené, hogy közös határa lenne Oroszországgal, csak éppen most a vasfüggöny nyugati oldalán találnánk magunkat ebben az új hidegháborúban. Kaiser szerint lennének a határon bőven orosz provokációk – ahogy ezt a lengyelek, a finnek, vagy a balti államok már megtapasztalták –, még úgy is, hogy a magyar kormány általában konstruktív együttműködésre törekszik a Kremllel – írja az RTL.hu

A kárpátaljai magyarságból valószínűleg alig maradna valaki a szülőhelyén. Bármennyire is problémás volt az elmúlt években a kijevi kisebbségi politika, össze sem lehet hasonlítani azzal, ahogy Moszkva bánik a kisebbségekkel. Emiatt nem sokan akarnának maradni.

Moldova lenne Moszkva következő célpontja

Ukrajna teljes annektálása esetén Moszkva következő célpontja Moldova lenne, annak része ugyanis Transznisztria, ami az oroszok által támogatott szeparatisták irányítása alatt áll. Az háborús ürügy az ottani orosz kisebbség megsegítése lehetne, és pluszban ott vannak ötödik hadoszlopnak az oroszbarát gagauzok is.

Moldova után egy vagy több balti állam kerülhetne célkeresztbe

Moldova után sorra kerülhetne egy NATO-tagállam is, ugyanakkor Kaiser nem osztja azokat a félelmeket, hogy Putyin elnök ezt rövid idő alatt meglépné.

Kaiser szerint a NATO-nak ebben az esetben mindenképpen meg kellene védenie azt az országot – a legesélyesebb valamelyik balti állam elleni támadás lehetne –, mert ellenkező esetben a szövetség léte válna kérdésessé. Ugyanis az ötös cikkely értelmében bármelyik tagállam elleni támadás az egész NATO elleni támadásnak minősül. Ha nem sietne a többi tagállam a megtámadott segítségére, az a szövetség végét jelentené.

Ukrajna teljes elfoglalása nem tűnik valószínűnek

Ukrajna teljes elfoglalása csak abban az esetben válna lehetővé, ha totális ukrán katonai összeomlás következne be a frontvonalakon. Ha sikerül is egy orosz áttörés, előbb utóbb át kellene kelniük a Dnyeperen, ami az eddig elszenvedett orosz veszteségeket figyelembe véve – mind képzett élőerőben, mind haditechnikában – nehezen kivitelezhető – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Kijev válaszút előtt

Ha nagyon sokáig elhúzódik a háború, Ukrajna elveszítheti lakosságának egynegyedét, mivel az EU-ba menekültek hazatérésére egyre kisebb az esély. Ahogy Kaiser fogalmazott, ennél még egy rossz fegyverszünet is jobb. Az sem kecsegtet sok jóval, hogy az új ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij ugyanazt kezdte el hangoztatni, amit a leváltott elődje, Valerij Zaluzsnij. Szirszkij szerint az orosz vonalakat áttörni képes támadásra nem képesek, ha mégis megpróbálják, az ukrán hadsereg tartalékai megsemmisülnek.

Forrás: rtl.hu

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Elképzelem Orbánt és külügyérünket, amint a lárpátaljai magyarpk jogaiért vitába szállnak Putyinnal!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Géza
Sz oroszok győzelme csak könnyebb éget hozhat a magyaroknak Kárpátalján.
simmering73
@Géza: Végre megtanulhatnak perfektül oroszul. Végig kellene olvasnod a cikket vagy kérj meg egy nálad okosabbat, hogy magyarázza meg mi van leírva, mert úgy látom funkcionális analfabéta vagy.
verőce21
De az oroszok nem foglalják el teljesen Ukrajnát...! Hiszen éppen azért folytatnak háborút, hogy a Dnyeperig egy területileg semleges zónát hozzanak létre Ukrajnából a két katonai tömb között...!

Eszük ágában sincs közvetlenül határosak lenni a NATO-val...!
jáger laszló
A docens úr marha nagyot téved!!
Ez az igazi rémálom amit ma átélt!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Elképzelem Orbánt és külügyérünket, amint a lárpátaljai magyarpk jogaiért vitába szállnak Putyinnal!
Feller_Peti
Balfaszok, ti figyeltek egyáltalán? Látjátok a TÉNYEKET?

1. Nem lesz rosszabb, mivel, hogy akkor, az a földrész visszakerül hozzánk:
Ezt már említette az Orosz elnök tavaly is, és a Tucker Carlson interjúban is előkerült ugyanez!

2. Az ukránoknak jobb dolguk volt, gazdaságilag is jobban álltak az Orosz föderáció kormányzása alatt.
Ezeket konkrét számok támasszák alá.

Kedves cikkíró, tanulj meg Oroszul (Ukránul) mielőtt faszságokat írsz.
Feller_Peti
Libernyák balfaszoktól igen messze áll az ételem és a matematikán alapuló józan gondolkodás.
Horizont
@Géza: @Őrnagy: @Feller_Peti: @Maccska: @verőce21: .
Né má, hogy feléledtetek!!! hahahaha
Csak ti kvartyogtok itt a független liberálissal az élen.
Hajrá Putyin igaz??
Yeromos
Sok idióta komcsi fidesznyik elemzi, hogy mennyivel jobb az ukrán népnek ha eltörlik őket a föld színéről és oroszoknak fogják hívni őket.
Gratulálok, gondolom a Székelyekek esetében is helyeslitek, hogy Románok? Mert már ügye romániában is (hivatalosan is) magassabb az életszínvonal mint az orbán rezsim alatt, tehát jóbb nekik.
Menőmanó
Az erélyiek ma már örülnek, hogy Romániához tartoznak.
Ha ide tartoznának lópimpilit kapnának, nem milliárdokat a mimagyaroktól.
Csizmás Kond
...ezek csak álmodozások. Valaki elmagyarázta a saját elképzelését, hogy bizonyos esetekben mi is történhetne, viszont ennek legalább a tízszeres változata is megtörténhetne...vagyis nagyanyóm is élne ha meg nem halt volna...
Az egészben az az érdekes, hogy senki nem próbálja azt elemezni amit az orosz mondott, hogy nekik nem terület kell hanem csak semleges vagy oroszbarát vezetést akarnak elérni...az ők kifejezésében nácitlanitanak...más megközelítésből ellenséget nem szeretnének pont a közvetlen szomszédságukban.
Menőmanó
@Őrnagy Gyagyás: A románok már jobban élnek mint a magyarok. Ott fejlődés van, itt meg csak pusztítás.
Ja, stadionok épülnek dögivel, meg Tiborcznak szállodák. Hatvanpusztáról nem is beszélve.
Toller Béla
Ukránok vagy ezer éve vannak ! Végül is csak 1780. után jöttek át az oroszok a Donon ! A nagy Szovjetbe önálló államként erőltették be. 1991-ben - végre - ki lett onnan zárva az orosz állam, de már megint itt van a puskával ! Be kellene ezt fejezni, így vagy úgy ! Minden alkalommal égnek a házak, pusztulnak az emberek !
KisTehen
arról miért nem beszél, hogy a benzin 200 Ft lenne a szomszédban
Géza
@Horizont: Szóval mi vartyogunk itt? Ha nem tudsz tisztességesen beszélni, hallgass!
Géza
@Őrnagy: Undorító az az agresszív mocsok, ami ömlik a szájukból. Itt pedig nem kerülnek kormányra mégegyszer.
Géza
@Őrnagy: Szerintem pedig azzal a pénzzel hódították meg Európát, amit belőlünk sajtoltak ki spekuláció, kamat, árdrágítás és manipuláció, háborúk útján. Most pedig bátorítják a csöcseléket és hagyják, hogy a primitív véglények fojtogassanak bennünket a hatalom erőszakos segítségével.
rücsü41
Ehhez asszisztál Orbán és csapata, amikor nem segíti azokat akik a szabadságukért és függetlenségükért küzdenek!Nekünk olyan magyarság kell keleten akik az oroszok rabságában sínylődnek?
Horizont
@Géza: 9:56 10:05 10:51
@Őrnagy: 10:01 10:26 10:31
Erről beszéltem vagyis írtam pont.
Géza
@Horizont: Nem a véleményed sértő, hanem a szóhasználatod. Én nem sértegettelek!
Horizont
@Géza: Mire gondolsz? A kvartyogás szóra? :DDD
rücsü41
@Őrnagy: Miért vitatod el Ukrajnától azt a jogot ami minket is megillett, azt hogy más ország agressziója ellen meg kell védeni az országot?Úgy gondolod, hogy Te kiválogathatod hogy melyik ország érdemli meg a szabadságot és a függetlenséget.Azt az országot amit az ENSZ és minden állam függetlenként ismert el Te nem vitathatod el, hogy megérdemli-e a szabadságot és a függetlenséget az ország amit a hatalmon levő kormány képvisel.Hogy lehetsz ennyire buta , de inkább stupid?
m73
@Feller_Peti: tanulj meg magyarul te ruszki faszopó köcsög,a kurvaanyádat!:-)
m73
@Géza: na megszólalt a szaros pofájú csikari:-)
Géza
@m73: Jé, még egy liberális-kommunista, tahó!
rücsü41
Nem az volt a krdés mire egy szöveget írtál.azt kérdeztem, hogy Ukrajnát miért nem illeti meg ugyan az a jog ami minket is megillet, hogy megvédje az országot az agresszor támadásától?Erre válaszolj és ne süketelj!Gyagyás!
Feller_Peti
@m73: A te kurva anyádat. Hazaáruló köcsög :)!
Feller_Peti
Ide is leírom, hátha valakinek le esik a balfaszok oldalán:

Úgy akartok kormányt buktatni,
hogy tele vagytok sötétebbnél-sötétebb ügyekkel.
Korrupció, hídpénz lopás, sikkasztások,
föváros lehúzása 230 milliárd forinttal,
külföldi SorosMilliárdos "adományládikák"
háborúpártiság, lmbtq pedo elmebajság...

Ki vesz így titeket komolyan HAZAÁRULÓ LIBERNYÁK balfaszkát??!
csak úgy....
@Feller_Peti: te buta ruszki, a "leesik"-et egybe kell írni !
izéke
@csak úgy...: tudhatnád,hogy csikari tanárnak hazudja magát,ő csak jobban tudja :))))))))
csak úgy....
@izéke: tibink az állatóvodában volt óvobácsi de kirúgták mert megrontotta az ovisokat!
balos
@csak úgy...: Amikor 1 "egyetemet" végzett fideSSes (gellerpetrov)több személyre kezd hivatkozni,hogy a végére egyes szám egyes személyre vegye a tényeit ott csak az első négy osztályt hiányolom!A szent(kurvaalexandia) kb olyan ,mint a fideSSesek szervilizmussal beoltott aparatcsikjai!
Feller_Peti
@Horizont: Hajrá BÉKE és BÉKETÁRGYALÁS. IGAZ!
Bélabá
Én éltem az orosz megszállás alatt. Jobban, szabadabban mint most. Amikor Ukrajna orosz kézen volt (Szovjetúnió része) akkor sem volt rosszabb a nemzetiségek helyzete mint az ukrán időkben. Az oroszokat démonizálják, és lenézik. Mint mindig. A világ nyersanyag készletének a zöme náluk van. Úgy gyártják a harckocsikat (olyan tempóval) ahogy a németek az opeleket. Nem nagyon hiszem hogy egy drónt bonyolultabb szalagon gyártani mint egy harckocsit. Ukrajna az amiknak jó befektetés. Ezt ki is nyilatkozták. Nem az ukránok érdeklik őket, hanem hogy pénzt csináljanak az elavult cuccokból. Ők is tudják hogy az ukránok nem fognak győzni. se ember, se nyersanyag nincs hozzá. Ez az én véleményem. Nincsenek rémálmaim attól ha az oroszok győznek, ez várható. A kérdés csak az hogy Ukrajna mennyit veszít.
Nanya
Ti MOCSKOS Ukrajna ellenes söpredékek! Ti mit szólnátok ,ha egyik szomszédos ország lerohanná az országunkat,területeket foglalna el? Ha lőnék ,bombáznák a házaitokat,családjaitokat irtanák?

Elvetemült csürhe,akinek az a jó ,ha másoknak nem jó.
Csak szólok: Ha Ukrajna elesik,putyin nem áll meg !
Horizont
@Feller_Peti: 18:15
Na és ki tárgyaljon a békéről???
Feller_Peti
@Nanya: Ti MOCSKOS UkránSS neonácikat nyaldosók!
Ti mit szólnátok, ha a saját civil népeteket, a lakosságot kezdené kivégezni az UkroSS gárda??
Mint ahogy azt az Ukrán Banderista disznók Dombasban tették.

videa.hu/videok/tudomany-technika/ukrainian-agonythe_concealed_war.-mark-bartalmai-2015-haboru-neonazi-ukrajna-RWJKX7MhVWpVX5Mn

Egyébként a NATO liberálisok által vezetett amerikai terrorista szervezet ment keletre a "demokrácia" jegyében...
Becsapták az Oroszokat. Azok most csak megfelelő választ adnak a nyugati gyarmatosító szándéknak.

Liberális paraziták, pont ezt kapjátok délen is, és egyre több helyt a világban.
Vannak akik megfelelően reagálnak rátok baloldali őrültekre...
A világ nagyobbik része átlát rajtatok.
Ki ismertek, ki irtanak benneteket.
Megfelelőképpen lép fel ellenetek a világ józan fele.

Mindent elsumákoló, tényferdítő balliberálisok.
Várjátok csak az amerikai választást. Retteghettek tőle.
csak úgy....
@Feller_Peti: tibim, neked seggböl van a fejed és a nyelvedröl lóg a putyinszar!
csak úgy....
ti gyogyós fidesz magyarok, ti nem érdemlitek meg,hogy a hazátokból 150 év után az osztrákok kiüldözték a törököt ,amire ti nem voltatok képesek ,- nektek csak a buta pofátok nagy,tehetség meg semmi!
m73
@Géza: honnan tudod hogy liberális vagyok és kommunista,te barom?:-)
m73
@Feller_Peti: a kurvaanyádat te ruszki faszopó hazaáruló köcsög:-)
m73
@Szegény Dzsoni és Árnika: meg te is barom:-)
m73
@Szegény Dzsoni és Árnika: szerencsétlen marha:-)
Feller_Peti
@m73: Érdekes, hogy ruszkizzátok azt aki egyerűen csak tűzszünetet béketárgyalást és a békét szorgalmazza.
Képzelem ahogy be vagytok fosva, hogy itthon nem sikerül megtéveszteni az embereket.

Balliberális hazaárulók. Terrorizmus-öldökléspáritak. Ezek vagytok ki Gyurcsány/Soros hazaárulói.
m73
@Feller_Peti: milyen békéről ugatsz te ruszki faszopó?! Ki támadta meg Ukrajnát te ökör?te még provokátornak is hülye vagy:-) fogadjuk hogy pedofil is vagy?:-)
Feller_Peti
@m73: "Ki támadta meg Ukrajnát?" --->

Ha bedugod az oroszlán szájába a kezed, és az leharapja, akkor ki a bűnös, te ÖKÖR?

2013 Euromaidan tüntetéssorozatról hallottál-e már balfaszkám?
Ott már bőven irtotta az UkránSS az orosz civil lakosságot akik oda születtek és akkor is többen voltak azokon a területeken!

A rövid válasz: Ukrajnát az USA támadta meg először amikor politikai alapon elkezdte átcsábítani Nyugat irányába. Tudván, hogy ezzel esetlegesen egy ekkora háborút robbantanak majd ki... Mindig ezt csinálják: Lásd: Koszovó.

Tudsz-e róla, hogy a mostani USA elnök épp akkor, Ukrajnában volt külügyminiszter??! A fiával ott tették rá a kezüket az Orosz BURISMA kőolaj finomítóra, ott kokóztak és kurváztak korruptul melyekről képek is kikerültek a netre!

Ahogy itt elnézem a te hozzászólásaid (is) szinte biztos, hogy nem beszélsz egyetlen egy (szláv) nyelvet sem a szomszédos országok nyelvéből. Csak azt tudod felböfögni amit a 6000+ km -re lévő libernyák háborúra uszító amerikaiaktól ( és a Soros Globalista Parazita Korrupt beszivárgó gazdádtól) hallasz...

Ide berakok egy videót ami a valóságot mutatja be a jelenlegi helyzetről: Remélem tudsz annyira, hogy megértsd, hogy mit csinált valójában Amerika és a Neonáci Zelensky fasiszták!

Oroszország helyesen megvédi az ott lévő népét a további öldökléstől, UkroNÁCI SS népritástól.
Amennyiben magyar vagy, neked is ezt kellene tenned!

videa.hu/videok/tudomany-technika/ukrainian-agonythe_concealed_war.-mark-bartalmai-2015-haboru-neonazi-ukrajna-RWJKX7MhVWpVX5Mn
Nanya
@csak úgy...: én csak azért nem válaszolok ennek az idiótának,mert van egy folyamatban lévő rendőrségi ügyem vele.
Egy szavamba kerül és megkérdezik majd tőle,hogy mi is van azokkal golyókkal a fejbe.
m73
@Feller_Peti: ez van barom, amikor az apád a bátyád. Az anyád meg a nővéred:-) akkor 56-ban is ez történt balfaszkám? A megafonos kurvát:-)
FLETÓ
1. Telepítsék be az izraeli zsidókat, jobb lesz!!!
VAGY:
2. Telepítsék be a gázai 2,5 milliós lakosságot, jobb lesz!
Eddig 2 alternatívát javasoltam, elég liberális vagyok !!! Ja, megengedő VAGY!
Feller_Peti
@m73: a kurvaanyádat te Gyurcsányista vörösposztós Neoliberális NEOMARXISTA faszopó hazaáruló köcsög
:-)

Soros HAZAÁRULÓJA.
Feller_Peti
@Nanya: Beszartunk neolibernyák picsulikám??

Álmagyarkodó balfaszkám, szokjad, meg,
hogy van egy-két nemzet a tövedben aki a nyugati stílusú "mindent is megmagyarázunk-megérvelünk-relativizálunk"
fotel huszárkódást e-képpen díjazza:

i.ibb.co/6Xbyc0v/img1.jpg
i.ibb.co/JpYYT4m/img2.jpg

Bolsevik balfaszkám, én azt is megkérdezem tőled,
hogy a golyók hol vannak a töködből ...
De látom, sok ész se nincsen a fejedbe!

Nézz szét a térképen, és tanulj sokat a szomszédaidról,
Liberál Gyurcsányista belpesti balos HAZAÁRULÓ balfaszkám!
m73
@Feller_Peti: a kérdésre válaszolj te megafonos pedofil köcsög,a kurvaanyádat:-)
Nanya
@Feller_Peti: A kúrva tetves anyádat baszd szájba te köcsög. A vén luvnyával foglalkozz ,ne velem.
MIKOR JÖSSZ A GOLYÓSZÓRÓVAL ?

Vár a HUNTER !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.