Márton Anita nagyszerű országos csúccsal, 19,87 méteres eredménnyel bronzérmet nyert súlylökésben a riói olimpia pénteki versenynapján.

A péntek este egyetlen döntője karneváli felvezetést kapott. A bemutatásnál a 12 finalistát a szektort jelző két vonalra állították fel, s egyenként a dobókörbe szólították őket, miközben mögöttük egy felvonuló zenakar játszotta a ritmusos muzsikát.

Az első körben a szám királynője, a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Valerie Adams kezdett a legjobban, 19,79 métere repítette a 4 kilogrammos golyót. A legnagyobb riválisai közül a fedettpályás világbajnok amerikai Michelle Carter volt hozzá a legközelebb, 19,12-ig jutott, a szabadtéri vb-címvédő német Cristina Schwanitz viszont "csak" 19,03-ig jutott. Az idei fedett vb-n és a szabadtéri Eb-n is második Márton Anita a sorozat utolsóelőttijeként lépett dobókörbe, s meglepően visszafogott, 17,60-as dobással nyitott, így a 10. helyről várta a második sorozatot.

Márton Anita országos csúccsal bronzérmes súlylökésben

A folytatásban Carter 19,82 méterrel az élre állt, Adamsnek viszont volt válasza, óriásit lökött, a szer pedig 20,42 méternél esett le. A riválisok számára sokkoló eredményt követően a raglistaelső Gong Li-csiao 19,39-cel a harmadik helyre lépett előre, a 20,17-es idei legjobbal rendelkező Schwanitz viszont görcsös volt és érvénytelent lökött. Márton ebben a körben már lényegesen összeszedettebb volt, aminek eredményeként 18,72-vel a hatodik helyre lépett fel.

A harmadik körben az élen állók nem javítottak, Márton viszont gyönyörűen dobott, s 19,39 métert ért el, így csak rosszabb második eredményével szorult a kínai atléta mögé a negyedik helyre. Ezen sorozat után a négy legrosszabb kiesett, a folytatásban pedig a dobási sorrend változott, az első nyolc fordított sorban következett egymás után.

A három kör alapján egyértelműnek látszott Adams sikere, Carter is biztosan állt a második helyen, a kínai és Márton között viszont borítékolhatónak tűnt az óriási harc a bronzért, ráadásul az addig váratlanul gyengén lökő Schwanitzot sem lehetett leírni.

Negyedikre a német ismét gyenge volt, Márton azonban újra nagyszerű. Szemre úgy tűnt, javított, végül azonban kiderült, 19,38-nál esett le a golyó, ami mégis előrelépést jelentett a Szegeden élő sportoló számára. Az izgalmak egyre nőttek, Schwanitz viszont borzalmasan dobott továbbra is, míg a kínai ereje elfogyni látszott, negyedikre és ötödikre sem mérette le kísérletét. Ötödikre Márton 19,10-et ért el, az igazi nagy "durranást" azonban – szokásához híven – hatodikra tartogatta: a súlygolyó a kezéből egészen a 20 métert jelző vonal belső pereméig szállt, a mérés után kiderült, 19,87 méterig, ami 38 centivel jobb, mint Márton júliusban, a Gyulai Memorialon felállított országos csúcsa, és pontosan annyi, mint Carter – jobb második dobása miatti – második helyet jelentő eredménye volt akkor.

Az óriási dobásnak Márton Anita először csak visszafogottan örült, majd látva az elerőtlenedett kínai utolsó, gyenge dobását, szaladt is ünnepelni a lelátón ülő kis magyar csoporthoz.

Eközben Carter készült hatodik lökésére, ami aztán az addig magabiztos Adamset sokkolta, ugyanis az amerikai 20,63 méteres nemzeti csúcsot ért el. Erre az új-zélandi csak 20,39-cel tudott válaszolni, így előbbi diadalmaskodott, míg utóbbinak Peking és London aranya után be kellett érnie az ezüstéremmel.

A nők között magyarra atléta utoljára 1968-ban, Mexikóban szerzett érmet, akkor a gerelyhajító Németh Angéla győzött,a diszkoszvető Kontsek Jolán pedig harmadik lett.

Márton Anita a nők között a magyar atlétika hetedik olimpiai érmét nyerte meg.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Csak gratulálni lehet.
Nagy örömet szerzett mindenkinek a teljesítményével.
eugen4402
Gyönyörű volt a döntő vége, Márton Anita minden elismerést megérdemel.
Megható volt látni, ahogy elérzékenyült...
Cicamama55
Szívből gratulálok! Nagyon kevés magyar atléta távozott olimpiákról éremmel haza! Igazán szép teljesítmény!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.