A pénz java része közvetlen költségvetési forrásként érkezett, és a nagy részét a versenysportokra költötték, nem pedig a tömegsportra.

Az mfor.hu cikke szerint tavaly összesen 420 milliárd forintot költött el a kormány a sportra. Az összegből 272,6 milliárd forint a költségvetésből érkezett, aminek 55 százaléka (149,3 milliárd forint) működéssel összefüggő célokat szolgált, 45 százaléka pedig (123,3 milliárd forint) felhalmozási kiadás volt, ami valamilyen beruházást vagy fejlesztést jelent.

420 milliárd adott sportra tavaly az Orbán-kormány

Fotó: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor

A cikk szerint az Orbán-kormány továbbra is a versenysportot kezelte kiemelten, nem pedig a tömegsportot, pedig korábban az volt az érvük, hogy minden sportra költött forint duplán térül meg az egszségügyi megtakarításban.

A legnagyobb költések a versenysport területén így néznek ki:

"- 75,9 milliárd forint ment az "új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítésére és megvalósítására",

- 37,6 milliárdot költöttek a "sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására",

- 31,9 milliárdot pedig a Nemzeti Sportközpontokra fordítottak.

Kiemelkedő mértékű, 10 milliárd feletti kormányzati forrás jutott például a sportlétesítmény-fejlesztésekre (28,4 milliárd forint), a kiemelt nemzetközi sportesemény stratégiára (17,5 milliárd forint) és az autó-motorsportra (15,6 milliárd)."

Az mfor.hu cikke szerint a sportlétesítmények építése és fenntartása még mindig nagy összegeket emészt fel, a tavalyi "272,6 milliárd forintos közvetlen kiadás 48,3 százaléka valamilyen stadion vagy sportcsarnok megépítését szolgálta."

A lap gyűjtése szerint viszont a tömegsportra, a gyerekek sportolási lehetőségeire összesen 23,1 milliárd forintot költött el 2021-ben a kormány, ami a tavalyi teljes sportbüdzsé mindössze 8,4 százalékát jelenti. 

Emellett a versenysportoknak 2011 óta a költségvetési támogatások mellett komoly előnyt jelent a céges sporttámogatás (társasági adókedvezmény, tao) lehetősége is, tavaly a költségvetésből 147,4 milliárd forint hiányzott tao jogcímén. Ebből 139 milliárd forint volt a cégek által felajánlott társasági adó, 8,4 milliárd forint pedig a bankok által a pénzügyi szervezetek különadójából fordított összeg.

Ezt a 147,4 milliárd forintot tehát a közvetlen költségvetési kiadásokhoz kell adni, így jön ki a tavalyi 420 milliárd forintos összeg, ami a sportba áramlott különböző csatornákon keresztül.

Forrás: mfor.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pacal
"A lap gyűjtése szerint viszont a tömegsportra, a gyerekek sportolási lehetőségeire összesen 23,1 milliárd forintot költött el 2021-ben a kormány, ami a tavalyi teljes sportbüdzsé mindössze 8,4 százalékát jelenti."

O1G
ómió
Szóval, "eztet" se lopták el!? Na, ne má'!
Aki Én
@ómió: ...ellenőrizted, te agyhalott bolsi csicska?
Félő, te tényleg ennyire ostoba vagy.
VASTAGBŐR
az is tőletek lenyúlt pénz gyerekek, amit ott adakozik a srác ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.