Ugye imádjuk a kovászos uborkát? Éttermek, bisztrók, kifőzdék menő, nyári slágere. Az igazi persze az, amit mi magunk készítünk. S persze, olcsóbb is.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: bogyó
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
mindenlében
Ez tuti recept, három nap alatt kész, ha végig jó meleg van. Én ugyan a kapron és fokhagymán kívül más fűszert nem teszek bele, nem kell hogy más íz is bezavarjon.
nyanya001
@csutak: A sót azt eleve a vízbe kell tenni
még forralás előtt.
Én forrón öntöm rá az uborkára.
Idén már nagyon sokat kovászoltam mert
a családom nagyon szereti.
nyanya001
na meg a kenyér, alulra és a tetejére.
palika
A kovászos uborkától nem lehet fosni?
nyanya001
@palika: de nem ám:)))))
ne fossá' béke van:))))
Rézangyal
@palika: Dehogynem! Ha eszel mellé egy kis salmonellás husit vagy lágy tojást....:)))
mindenlében
@csutak: a só annyira kell, mint a forró víz. Egy liter vízhez egy púpozott ek. sót teszek
csutak
@mindenlében: Köszönöm az infót!
Én óvatosan bánok a sóval, mert azt vettem észre, hogy ami nekem sótalan az aprajafalvának (Unokáim) sós!
nyanya001
@csutak: vigyázzál is mert külön adó terheli rövidesen:)))
Január
Sót annyi marékkal kell beletenni a forróvízbe ahány litert vizet forraltunk aztán kihűtve/langyosan öntjük az uborkára. Fokhagymával készítve garantáltan nem lesz sós az uborkánk. Én szoktam beletenni egy kis csipőspaprikát is és a teljesség kedvéért nem maradhat el a kapor, s a tetejére gézre téve a kenyér. /könnyebben ki tudjuk szedni a kenyeret a gézzel./
Aztán, ha erős a napsütés 2 nap elég a napon, utána már magától is szépen megérik a koviubi, és a hűtőben akár egy hétig is eláll, ha hagyjuk - ekkor már ki kell szedni a kenyeret - és nem esszük meg.
Január
Még egy tipp, én nem vágom be az uborkát, hanem hústűvel kb 10x beleszszúrok, szinte átszúrom a uborkát- így a víz nagyon jól belediffundál, és ugyanúgy megérik, mint a bevágott uborka, csak nem esik szét.
nyanya001
@Január: Én bevagdoson, de a végétől úgy,
hogy az nem tud szétesni.
Egyébként nem fontos a nagy dunsztos üveg, akár gazék is lehet,
a lényeg a meleg, volt, hogy eltettem és másnapra - napokig -
lehűlt a levegő, olyankor tettem egy edénybe vizet , beleállítottam a kovászos uborkás üveget,
és mini lángon kicsit felmelegítettem. Így is megérett az ubi és finom is volt.
Január
@nyanya001: Köszönöm a melegitőstippet. :)))
dr. prédikátor
Tudjátok milyen finom a kovászos uborka zsíroskenyérrel???
ila51
@prédikátor: ma nálunk ebédhez volt a koviubi , csirkepörkölt , újkrumpli is főtt benne , holnapra is maradt , így holnap lazítok , hétvégi trükkjeim hogy egy nap oldom meg a kettő gondját.
ila51
ja , és mi a nagyon finom ilyen melegben ? a leve.
a Pepita
@prédikátor: tudjuk, azon nőttünk fel.Hírét sem hallottuk a koleszterinnek és egészségesek voltunk mint a makk. Igaz, hogy mi reggeltől estig játszottunk, most meg vakáció van, és egy árva gyereket nem látok sehol. Vajon hol gubbasztanak?
gabrella
@Klári: A számítógép előtt - jó esetben.
ila51
@Klári: így , itt a gép előtt , meg a plázákban , de csak délutántól , mert a délelőttöt átalusszák.
nyanya001
@Kjersti: igen, az is nagyon finom,
szegény barátnőm sokat csinált nyáron:.
ila51
@Kjersti: Bizony finom , lakott velünk Angliában egy brassói szakács , aki mindíg elkápráztatott bennünket a náluk használt zöldfűszerekkel ízesített kajákkal. Pld: Csorba leves , káposztás ételek , a borsikafű azóta kedvencem .
mindenlében
@nyanya001: 15,16-ra ezzel a módszerrel esetleg télen is lehet csinálni? Esetleg tudja valaki hogy lehetne eltenni télre is? Amit készen vásárolok, az nem nagyon jó, úgy érzem ecettel csinálják.
ila51
@mindenlében: nem ecettel , hanem borkősavval , ami marja a gyomrot. Van egy recept , ami hasonló a vizes uborka receptjéhez , és kell beletenni a felöntőlébe egy két kanál lisztet , ami a polcon szépen letisztul az aljára , kell még bele pucolt torma szár , babérlevél , foki , szemes bors , csak emlékezetből mondtam , télen fogyasztható.
nyanya001
@mindenlében: Nem próbáltam, de bizonyára lehet.
Egy próbát megér, akár nyáron is ha hűvös napon elteszed, először kis ennyiségben
1 - 2 kg káposztából.
mindenlében
@ila51: @nyanya001: köszönöm az ötletet, majd kisérletezem egy kicsit
nyanya001
@mindenlében: az ízesítést saját izlésed szerit megoldhatod,
de télen (vagy inkább ősszel) tégy bele felszeletelve de nem meghámozva bírsalmát is,szeletelhetsz bele sárgarépát, tégy bele köményt, babért.
1kg káposztához 2 dkg só kell.
dr. prédikátor
@nyanya001: A görögdinnye héját is lehet kovászolni .Az is finom!Ugyanugy kel mint az uborkát.!
nyanya001
@prédikátor: na erről még nem is hallottam,
de a fiam kutyája baromira szereti úgy nyersen:))))
dr. prédikátor
@nyanya001: Pedig finom ,próbáld ki.Egyébként ma "prédikátorszelet" volt kovászos ubival és tört krumplival/Vagy burgonyával?/
ila51
@prédikátor: erről a szeletről bővebben szeretnék , az előbbi kis sárga híreket kompenzálandó , légyszí !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.