Nagy László és kutatótársai a hazai erdőkben is gyakori tuskógombák genetikáját vizsgálták, hogy kiderítsék, milyen evolúciós örökség rejlik rendkívüli erdőkárosító képességeik mögött. A szegedi és soproni kutatók kutatásai gazdasági eredményeket is hozhatnak. Ha az őszi hónapokban az erdőt járjuk, jó eséllyel találkozunk a gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea) népes csoportjaival. Ami azonban a kirándulóknak és a gombászoknak kellemes látvány, az erdészeknek komoly probléma, hiszen az Armillaria-fajok az északi mérsékelt égöv legjelentősebb erdőpusztítói közé tartoznak. Amellett, hogy rendkívül rafinált kémiai trükkökkel próbálnak hozzájutni a fák értékes szerves anyagaihoz, van egy különleges fegyverük is: rizomorfokkal, vagyis gombafonalakból összeálló gyökérszerű nyúlványokkal kutatnak új táplálékforrások után. A rizomorfok hatalmas területeket képesek behálózni – olyannyira, hogy a világ ma ismert legnagyobb kiterjedésű szárazföldi élő szervezete egy oregoni Armillaria-egyed,...

Forrás: eletforma.hu
Feltöltő: durbincs
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@durbincs: Látom vettétek a lapot hogy levágós a sok migránsos poszt...:) De megígértem, hogy csak, ha dezinformálsz... Szóval úgy érezted, hogy a tuskógombák vizsgálata egy fontos cikk a sok migránsozás után...:) Milyen kis botanikus lélek vagy te. Beugratós kérdés?: Szerinted prokarióta vagy eukarióta a gomba?
SystemError
@durbincs: Nem értesz te semmihez és gondolataid sincsenek semmivel kapcsolatban. Szép napot a semmihez!
SystemError
@durbincs: Szerintem kettőn közül te posztolgatsz itt munkaidőben is 5 percenként... Persze tudjuk, hogy ez neked munka. Amúgy olyan összeszedett a beszéded... Az elmúlt napok után volt egy kis brainstorm az irodában, hogy hogyan tovább...:) Átlátszó a bábuk helyezgetése :)

Amúgy te szerintem sokkal kevesebbért csinálod ezt a gerinctelen munkát, mint 500e. Mondjuk közpénzből könnyen adják mi?
SystemError
@durbincs: Mondták már neked, hogy olyan veled beszélgetni, mint egy sajtreszelővel recskázni.. Akkor maradjunk a jól bevált kommunikációs frázisokban. Vagyis szopkodjátok le egymást bérkommentelő irodabán. Aki pedig egy személyben több nick alatt van az is, szóval ez rád is vonatkozik:) Elválnak útjaink csajszi. Unom a sajtreszelőt:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.