Karsai Dániel, az alkotmányjogász, aki egy ritka bénulásos betegséggel küzd és az eutanázia legalizálásáért harcol, egy videót tett közzé a mesterséges táplálásáról. A felvételen látható, hogy Karsai Dániel, aki ágyhoz kötött és mozgásképtelen, már nem tud önállóan enni, és a nyelés is nehézséget okoz számára.

Karsai Dánielnek egyre rosszabb az állapota – már beszélni is alig tud

Fotó: Ringier/Oláh Csaba

Ahogy várható volt, a betegség természetéből adódóan, az állapota egyre csak romlik. Jelenleg gyomorszondán keresztül kap táplálékot. A beszéde is egyre nehezebbé válik, szavait már csak nehezen lehet megérteni.

Karsai az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegségben szenved, amelyet a közismert fizikus, Stephen Hawking is megélt. Ez a kór az izomműködést irányító idegsejtek pusztulását eredményezi, de nem befolyásolja a mentális funkciókat, így a betegek teljes bénulásukat éber tudatállapotban élik meg. Az alkotmányjogász úgy véli, hogy az ALS megalázó betegség, melynek végső szakaszában a betegek vegetatív állapotban élnek, minden tudatos aktivitás és kommunikációs képesség nélkül.

Magyarországon 1998 óta ismerik el a passzív eutanáziát. Az aktív eutanázia bármely formája azonban nem engedélyezett, vagyis a gyógyíthatatlan betegek csak bizonyos feltételek mellett rendelkezhetnek az ellátásuk visszautasításának jogával.

@karsai.dniel

Lakoma

eredeti hang – Karsai Dániel

Forrás: index

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
Adja Isten hogy azok a gennyedék fideszesek, akik még a szakbizottságban sem voltak hajlandók napirendre venni, azok mind legyenek érintettek vagy saját maguk vagy közeli hozzátartozójuk okán.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Méhes
@jáger laszló: hogyan? nem tud már fogni
Tunes1106
Tetves fidesz és csatlósai oda ültetném mindet az ágyához és ápoltatnám veletek ezt a szerencsétlen embert! Utánna Recsk és a pécsi uránbánya lenne a fizetségetek!
nejlontacskó
Életre ítélve...
Most, hogy emberhez nem méltó módon szenved, jobb valakinek?
De nehéz is lehet, törvényt hozni az eutanáziára...
Nessy
@nejlontacskó: A teljesen átalakított egészségügy rendszert alapúl véve, amiket Takács elmondott, törvényes lesz a passzív eutanázia kis hazánkban! Infarktust kap valaki vagy egyéb súlyos azonnali ellátást igénylő probléma lép egy kis településen élő betegnél, . távol a megyei ispotálytól, nem sok esélye lesz maradandó károsodás nélkúl túlélni, ha egyáltalán. Igaz, a reanimáció sem Isten rendelése, mint az eutanázia, egyes státusz keresztények szerin! Vagy ha az ő életükről van szó, minden életmentő beavatkozás, az újra élesztés isten rendelése???
CsipkeRózsa
@jáger laszló: Most már nem elég a bátorsága, mert nem tudná egyedül bevenni az altató adagot sem. Más pedig nem adhatja be, mert az gyilkosság lenne.

Azért a "jóindulatú" megjegyzésed elmaradhatott volna.
dr préditákor
@jáger laszló: te buzivirág! Hogy írhatsz le ilyen szemét dolgokat? Szégyelld magad!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.