Karsai Dániel, az alkotmányjogász, aki egy ritka bénulásos betegséggel küzd és az eutanázia legalizálásáért harcol, egy videót tett közzé a mesterséges táplálásáról. A felvételen látható, hogy Karsai Dániel, aki ágyhoz kötött és mozgásképtelen, már nem tud önállóan enni, és a nyelés is nehézséget okoz számára.

Karsai Dánielnek egyre rosszabb az állapota – már beszélni is alig tud

Fotó: Ringier/Oláh Csaba

Ahogy várható volt, a betegség természetéből adódóan, az állapota egyre csak romlik. Jelenleg gyomorszondán keresztül kap táplálékot. A beszéde is egyre nehezebbé válik, szavait már csak nehezen lehet megérteni.

Karsai az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegségben szenved, amelyet a közismert fizikus, Stephen Hawking is megélt. Ez a kór az izomműködést irányító idegsejtek pusztulását eredményezi, de nem befolyásolja a mentális funkciókat, így a betegek teljes bénulásukat éber tudatállapotban élik meg. Az alkotmányjogász úgy véli, hogy az ALS megalázó betegség, melynek végső szakaszában a betegek vegetatív állapotban élnek, minden tudatos aktivitás és kommunikációs képesség nélkül.

Magyarországon 1998 óta ismerik el a passzív eutanáziát. Az aktív eutanázia bármely formája azonban nem engedélyezett, vagyis a gyógyíthatatlan betegek csak bizonyos feltételek mellett rendelkezhetnek az ellátásuk visszautasításának jogával.

@karsai.dniel

Lakoma

eredeti hang – Karsai Dániel

Forrás: index

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
Adja Isten hogy azok a gennyedék fideszesek, akik még a szakbizottságban sem voltak hajlandók napirendre venni, azok mind legyenek érintettek vagy saját maguk vagy közeli hozzátartozójuk okán.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Maxipocak
Adja Isten hogy azok a gennyedék fideszesek, akik még a szakbizottságban sem voltak hajlandók napirendre venni, azok mind legyenek érintettek vagy saját maguk vagy közeli hozzátartozójuk okán.
jáger laszló
Akkor végre kapja már be azt a + altató adagot!
Legyen bátorsága!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Méhes
@jáger laszló: hogyan? nem tud már fogni
Tunes1106
Tetves fidesz és csatlósai oda ültetném mindet az ágyához és ápoltatnám veletek ezt a szerencsétlen embert! Utánna Recsk és a pécsi uránbánya lenne a fizetségetek!
nejlontacskó
Életre ítélve...
Most, hogy emberhez nem méltó módon szenved, jobb valakinek?
De nehéz is lehet, törvényt hozni az eutanáziára...
Nessy
@nejlontacskó: A teljesen átalakított egészségügy rendszert alapúl véve, amiket Takács elmondott, törvényes lesz a passzív eutanázia kis hazánkban! Infarktust kap valaki vagy egyéb súlyos azonnali ellátást igénylő probléma lép egy kis településen élő betegnél, . távol a megyei ispotálytól, nem sok esélye lesz maradandó károsodás nélkúl túlélni, ha egyáltalán. Igaz, a reanimáció sem Isten rendelése, mint az eutanázia, egyes státusz keresztények szerin! Vagy ha az ő életükről van szó, minden életmentő beavatkozás, az újra élesztés isten rendelése???
CsipkeRózsa
@jáger laszló: Most már nem elég a bátorsága, mert nem tudná egyedül bevenni az altató adagot sem. Más pedig nem adhatja be, mert az gyilkosság lenne.

Azért a "jóindulatú" megjegyzésed elmaradhatott volna.
dr préditákor
@jáger laszló: te buzivirág! Hogy írhatsz le ilyen szemét dolgokat? Szégyelld magad!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.