János 8: 12-20.

Feltöltő: spiral
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lopajda
Tudni kell,hinni nem árt,de mikor lehetek én is "jóakaratú"ember...
menasagh
Mondja már meg nekem valaki, hogy miért van az, hogy az újszövetség előnyt élvez az ószövetség előtt. Semmi kifogásom Jézusról, viszont előtte már több millió évvel éltek emberek akik szintén Isten teremtményei voltak.Az is igaz, hogy feláldozta önmagát a mások bűnei megbocsájtásáért, de az is igaz, hogy parancsra tette. Szép a hit, és jóra tanít, viszont bűn túlzásba vinni.
gondolkodo
@menasagh: Nem élvez előnyt. Az Ószövetség (ami, evidens, hogy csak azóta van e néven, mióta van Újszövetség) a zsidó vallás alapja, az Ószövetségből Mózes öt könyve a Tóra (Törvény).
Jézus zsidók közt született,ebben nevelkedett jó ideig. Aztán mást kezdett hirdetni, és tanainak összefoglalása az Újszövetség, ami a keresztény vallás elfogadott tanításának gyűjteménye. Ugyanakkor az Ószövetség egészében nem vesztette el jelentőségét!
A keresztyén vallások alapja tehát az Újszövetség, Európa főképp keresztyén, következik: az Újszövetségre hivatkozás gyakori. Viszont az ortodox zsidó nem ismeri el tanításnak, tehát Izraelben ezért nem is élvezhet előnyt!
Nem "előnyt élvez", hanem kultúrkörönként emlegetettebb.
Le kell írnom, hogy a Korán, a moszlim Szentírás prófétának aposztrofálja Mózest is és Jézust is. (Természetes, hiszen így teljes az időrendiség a három vallásalapítónál:
Mózes (zsidó vallás) > Jézus (kereszténység) > Mohemed (moszlimok)
yanchi
@gondolkodo: "Aztán mást kezdett hirdetni", azaz nem. Azt mondta, nem eltörölni jött a Törvényt, hanem betölteni. Jézus mást hirdetett, mint a korabeli írásmagyarázók, de a Törvénnyel soha nem helyezkedett szembe (sőt, ő maga volt az, a János evangéliuma kezdetének bizonysága szerint). Jézus kereszthalálával (aminek az ünnepe itt van a nyakunkon) lezárult egy üdvtörténeti korszak, de Jézus nem hirdetett és nem cselekedett semmi mást, mint amire az Írások eleve születtek.
nyirtass
Az Ószövetség törvényeken alapult, amit az embernek be kellett látni, hogy maradéktalanul nem tud teljesíteni. A Szentírás azt mondja, hogy a bűn zsoldja a halál. Ebből adódóan be kell látnunk, hogy mindannyian tökéletlen és bűnös emberek vagyunk kivétel nélkül. Ebből adódóan halálra méltó bűnösök.
Jézus az Újszövetségben kegyelmet hirdet, de csak hit által. Ha nincs egy ember sem aki a törvény betartásával tökéletes lehetne, akkor Jézus kereszthalálával, értünk való váltságáldozata árán, hit által kapjuk Tőle a bűneink bocsánatát. Ezt jelképezi katolikus vallásban az áldozás, reformátusban az Úrvacsorai közösség. /Ebben a szertartásban gyónjuk, vagy valljuk és bánjuk meg bűneinket és a Szentjegyek jelképes vételével kapjuk a bűneink bocsánatát. Ezzel teljes a Szentírás. Ó és Újszövetség együtt.
gondolkodo
@yanchi: Nem kívánok teológiai vitába bocsátkozni, azt meghagyom az azt tanultaknak.
Kedves yanchi!
Jézus zsidó volt. Haláláig. Halála előtti időkbe visszamenőleg kereszténységről nem beszélhetünk, mert az csak kereszthalála után keletkezhetett. Szent Jánost sem lehet "keresztelő"-ként emlegetni, mert Ő kézrátétellel és alámerítéssel részesítette Jézust szentléleki áldásban. Az, hogy Jézus tanításaira alapozva új vallás keletkezhessék, két személy volt feltétlen szükséges: Jézusé a tanításaival és Júdásé, aki lehetővé tette, hogy a kereszthalál az emberiség megváltásává válhassék.
Nem kívánok vitát nyitni, senkit meggyőzni nem szándékom, amit leírtam, saját véleményem. Nem kívánom, hogy bárki is meggyőzni akarjon az Ő hitének igazságáról, ezért én ezzel a hozzászólásommal a vitát lezártnak tekintem.
Senkit hitében megingatni nem szándékozom, mert akkor újat kéne adni helyette, aminek még feltételezése sem racionális.
Tisztelem mindazokat, akik hitük szerint ÉLNEK, nem csak hangoztatják.
Üdvözlettel: gondolkodo

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.